С този проблем след раждането се сблъскват преобладаващия брой жени.

Защо се развива анемия след раждане и съществува ли профилактика

Какво е специфичното на анемия след раждане

Анемия е състояние, при което в циркулиращата кръв се понижават нивата на желязо, количеството на еритроцитите и на хемоглобина.

Именно хемоглобинът, който влиза в състава на еритроцитите, осигурява доставката на кислород до тъканите и органите. При анемия нормалното транспортиране на кислород се нарушава, развива се хипоксия, човек усеща постоянна отпадналост и липса на сили.

Най-разпространената форма на анемия е желязодефицитна, свързана с недостиг на желязо.

Това не е самостоятелно заболяване, а симптом, който съпровожда други заболявания и състояния.

Защо се появява анемия

Анемия може да възникне по най-различни причини – може да е вследствие на кръвозагуба, признак на различни заболявания,  а също и едно от състоянията, развиващи се на фона на бременността.

Според данните на учените от Оксфордския университет, желязодефицитната анемия при бременност възниква при всяка пета жена, а с анемия след раждането се сблъскват до 80% от майките.

При бременност женският организъм има нужда от повече желязо, отколкото обикновено.

Развиващото се бебе получава хранителни вещества и кислород чрез пъпната връв. В този случай, ако запасите от желязо при бъдещите майки не са достатъчно, те бързо се изтощават, развива се анемия.

Рискът от развитие на анемия по време на бременност и след нея се увеличава, ако:

  • Жената се е сблъсквала с това състояние и преди бременността;
  • Преди бременността е страдала от обилни менструации;
  • Новата бременност е настъпила много скоро след предходната;
  • Жената износва повече от едно дете;
  • В първия триместър жената се е сблъскала със силна токсикоза.

След раждането рискът от развитие на анемия се запазва. Свързан е с кръвозагуби, които се случват в процеса на раждане.

Вероятността от възникване на анемии може да се увеличи на фона на стрес и на тревожност, които младите майки често изпитват след раждането.

Как се разпознава анемия преди и след раждане

Умора, липса на сили, чести главоболия, пребледняване – това са основните симптоми, които позволяват да се заподозре анемия. Освен това внимание трябва да се обърне на задъхване, световъртеж, болки в гърдите и постоянно студените ръце и крака.

Промени на вкуса, апетит към необичайни досега храни и напитки, внезапно и необяснимо желание за странни и необичайни миризми, маниакално желание да се изяде нещо, което не трябва да се яде – тебешир, въглен, лед, хартия – това също са признаци на анемия, макар и не много разпространени.

Бременните изпитват на гърба си тази симптоматика по-често, отколкото другите хора.

Симптомите на анемия не са специфични и могат да присъстват при най-различни нарушения. Тяхната поява обаче, особено в случая, ако всичко със здравето е било наред, трябва да стане повод да се потърси медицинска помощ. За специалистът пък необичайната симптоматика ще е причина да назначи изследване, което определя нивата на желязо, хемоглобин и концентрация на еритроцити в кръвта.

Отклонението от нормата сигнализира за възможна анемия и ще позволи да се оцени нейната степен.

Лекарят, след запознаване с резултатите от изследването, ще назначи необходимата терапия, това може да е корекция на храненето, прием на лекарствени препарати и дори, в особено сериозни случаи, преливане на кръв.

Как да не допуснем появата на анемия след раждането

Най-достъпните и разпространени способи за профилактика на анемия както по време на анемия, така и след нея – балансирано хранене и прием на железни препарати.

Необходимата доза се назначава от лекуващия лекар, тъй като се преценява индивидуално.

30 мг желязо е ежедневно необходимо за повечето бременни и кърмещи жени. Това е приблизително 2 пъти повече, отколкото за тези, които не кърмят и не са в гестация.

Промяната на хранителния режим също не е маловажна – не е изключено още във втория триместър да се наложи промяна в системата на хранене. Важно е редовно да се яде месо, включително пилешко, риба, а също и листни зеленчуци, аспержи, броколи, бобови и морски дарове.

Желязото от животински продукти се усвоява много по-добре, отколкото от растителните. За подобряване усвояването на желязо помага витамин С, и затова и за богатите на него храни не трябва да се забравя, каквито са цитрусовите.

Препоръчително е железни препарати да се приемат между храненията. Желязото ще се усвоява по-добре в комбинация с витамин С, а кофеинът и млечните продукти ще попречат на този процес.

Симптомите на анемия могат да се запазят около 6-12 месеца след раждането.

В повечето случаи своевременно взетите мерки помагат за нормализиране на концентрацията на желязо.

Това е наистина важно – справянето с анемията спомага отново да си върнем силите, помага за понижаване на вероятността от развитие на следродилна депресия, а също и способства за нормализиране и продължаване на кърменето.

Изследване на анемия при бременност у нас – какво показва

Проведено у нас изследване на анемичните състояния при бременност сред 823 жени с едноплодна бременност показва, че честотата на анемиите е малко над 27%. Средната им възраст е около 29 години. Това е малко по-висока стойност, отколкото в Европа, където около 25% от бременните са с анемични състояния, и в САЩ – около 24%.

Доста по-масови са анемичните състояния при бременност в Африка и Азия – над 45% и над 34% съответно.

В увода на изследването се посочва, че въпреки напредването на медицината и подобряването на поставянето на диагнози процентното съотношение на страдащите от анемия се запазва почти постоянно през годините.

Според проучването у нас сред най-засегнатите от анемии са бременните жени на възраст от 35 до 40 години, а най-малко по-младите на възраст от 25 до 29 години.

Най-разпространена е анемията според проведеното от МУ София, изследване във втория триместър – до 27 гестационна седмица или в края 6-тия месец, и е предимно в лека форма, тоест с хемоглобин от 100 до 110 – над 68.2% от страдащите бременни, обхванати в изследването, са с такава.

С умерена анемия са 31.8% от бременните с хемоглобин от 99 до 70, обхванати от изследването, като не се установяват такива с тежка форма.

Изследователите от МУ София обясняват значителното нарастване на страдащите от анемично състояние жени през втория триместър на бременността с нужните на плода от кислород и хранителни вещества, както и на организма на майката от желязо.

Как затлъстяване може да повиши риска от анемия след раждане

Сред основните рискови фактори, които са установявани и в други проучвания, провеждани не само у нас, но и в Европа и в САЩ, са по-малко от 2 години интервал между бременностите.

За толкова кратко време организмът не успява да възстанови напълно железните запаси. Също така втория фактор, който е от значение, социалният статус.

По-високият социален статус се свързва с понижаване на риска от развитие на анемични състояния през бременността. Това се обяснява с липсата на проследяемост на самата бременност, както и на хранителния режим, който не се съобразява от бременните, които са с нисък социален статус.

Третият проследен фактор, за който се смята, че може да има значение, това е индексът на телесната маса, но данните от изследването показват, че не увеличава риска от анемия.

Въпреки това основното съображение да бъде включен в анкетите на бременните, за които се проследява риска от анемичните състояния, е обстоятелството, че затлъстяването и високият индекс на телесната маса са предразполагащи за развитие на анемия.

Леката анемия обикновено не се свързва с преждевременно раждане, но при умерената ѝ форма е възможно да се стигне и до ниско тегло на бебето.

Също така различни изследвания, които са цитирани в проведеното от МУ София, показват, че ако желязото в организма на майката е на ниски стойности, то може да се отрази неблагоприятно на здравето и на развитието на детето в бъдеще.

При анемия свързана с таласемия минор е по-голяма вероятността от отключване на гестационен диабет при бременност.