Напрегнатият съвременен живот често води до повишена раздразнителност, умора и апатия. Възможно е да липсва интерес към живота и през почивните дни просто да ни се иска да сме си у дома.

Това, което ни е интересувало преди – филми, сериали, разговори с приятели, преходи, храна, вече да е престанало ни се струва привлекателно.

Ако това състояние е свързано с преумора и от само себе си преминава след няколко дни, то няма от какво да се тревожим. Но при продължителна апатия следва да се замислим за ангедония.

Какво е това ангедония и защо е ключов елемент на депресията

Какво е ангедония

Ангодения – това е изразен отслабнал интерес към нещата, които преди са ни носили удоволствие. Това може да са отношения в семейството, кариера, хоби.

Жената, която преди с часове е можела да гледа любимия си сериал, сега изпитва отвращение към него, дете, което е мечтаело да стане футболист и е посещавало всички тренировки, сега си намира оправдания да не ходи. Възможно е намаляване на сексуалното желание.

Членовете на семейството, както и околните, забелязват признаците на ангедония при човек. Те отбелязват, че е станал някак вглъбен в себе си. Понякога това състояние се бърка с мързел и се правят опити от околните по всякакъв начин да му помогнат да излезе от него.

На практика обаче почти винаги е необходима лекарска намеса и специални препарати – обикновените антидепресанти само влошават протичането на ангедония.

Ангедонията е един от ключовите симптоми на депресия, шизофрения, тревожни разстройства, Много от изследванията доказват, че ангедонията предшества голям депресивен епизод и влияе на неговата тежест.

Също това е симптом, който трудно се поддава на лечение и се смята за маркер за неблагоприятна прогноза.

Какви може да са причините

От 40 до 75% от хората с депресия имат ангедония. Съществуват и други причини:

  • Посттравматично стресово разстройство – развива се индуцираната от стрес ангедония;
  • Наркомания, и по по-точно абстинентен синдром при отказ от наркотични средства;
  • Шизофрения;
  • Травми на главния мозък;
  • Стрес.

Проявления на ангедония

Социална

Намален интерес към междуличностни отношения. Това може да се проявява като нежелание за създаване на нови познанства, така и с нежелание да се общува с роднини и близки, приятели, дори и с членовете на семейството.

Физическа

Физическата ангедония засяга сетивните органи – обоняние, осезание, звук. Това се прави с понижение на сексуалната активност, нежелание за слушане на по-рано приятна музика или ядене на любима храна.

Интелектуално-естетична

Проявява се с намаляване на интереса към хобито, някакви други развлечения, изкуство. Смешните по-рано шеги вече не изглеждат забавно. Също се понижава способността ни да се шегуваме и да оценяваме хумора.

Социалната и физическата ангедония могат да присъстват едновременно. Също така пониженият интерес може да е частичен, отказ от определено ястие, докато останалите сфери на живота остават без промяна.

Лечение – в какво трябва да се състои

Традиционните антидепресанти не са лечение на ангедония, тъй като действат на нивото на серотонин. Понижава се проявлението както на положителните, така и на отрицателните емоции. В голяма степен серотонинът отговаря за тревогата, паниката. Ангедонията от своя страна е свързана с нивата на допамин. При използване на традиционни антидепресанти се понижава общия емоционален фон и още по-голямо намаление на интереса.

Възможно ли е сами да се възстановим

Отговорът е, да. Най-важното е да се знае, че този процес не е бърз и напълно зависи от желанието на самия човек да си върне интереса към живота.

При липса на източник на удоволствие е важно да намерим нов. Могат да се опитат старите методи – да отидем на разходка, на преход, на кино, или да се заемем с търсене на нещо ново.

Дори и ангедонията да е свързана само със загуба на интерес към храната, източник на удоволствие може да се намери в други сфери – слушане на музика, посещение на театър, музей.

За по-добро възстановяване можем да си водим дневник,  в който ще се записват всички възможни стимули. Ежедневно този списък следва да се допълва. Също не е лошо да си съставим скала – 0 не носи удоволствие, 10 – доставя удоволствие.