Всеки, който обича сладко знае колко е трудно да се въздържи от покупката на поредния шоколад или да мине покрай сладкарница, откъдето се носи аромат на току що изпечени кроасани.

Тази зависимост има и неприятни последствия.

Как да живеем в хармония със себе си, без да изпитваме непреодолимо желание за сладко

Разбира се, пълният отказ от захар е равносилно на подпис на присъда. Без този продукт не може, тъй като е основно гориво за клетките, необходима е като въздух и вода.

Без нея изпадаме в депресия, плачем без причина, чувстваме се отпаднали, животът сякаш вече не е толкова радостен.

Вместо обаче да наблягаме на глюкоза от полезни храни, сред които плодове, зеленчуци, зърнени, ние като маниаци, наблягаме на бисквити, сладки и газирано.

Избираме това, което дарява моментална наслада и удоволствие. И резултатът е наднормено тегло, загуба на енергия, отпусната книжа с неприятни обриви. Картината не вдъхва оптимизъм.

1.В търсене на причина

Желанието за сладко има множество причини както психологически, така и физиологични.

2.Подмяна на понятията

Особено силно изпитваме желание за сладко, когато сме под стрес – преживяваме криза в отношенията, работата не върви. На желанието за сладко влияние оказват и физическите натоварвания – те са твърде много или обратно, недостатъчно.

3.Форма на вода

Силната жажда е като глада. Аналогична е ситуацията и със сладкото. Прииска ви се бонбон, изпийте чаша вода, трябва да помогне. Но трябва да е с мярка, тъй като може да се стигне до обратния ефект, предизвиквайки още по-силно желание за сладко, ако прекалим с водата.

4.Напомняне за миналото

Ако знаете какви аромати предизвикват спомени от миналото, то може би ще разберете тази точка. Понякога продуктите се свързват с нещо приятно от детството, юношеството, някакъв значим период от живота. И тогава въздържането би било много трудно, като алтернатива можем да намерим по-здравословен вариант на любимото ястие.

5.Сезонно настроение

Забелязвате ли, че през пролетта по-лесно избираме по-лека версия на стандартните хранения? На ход са листните салати, много зеленчуци, зелени салати, плодове.

Общият емоционален подем дава своите плодове, за сладкото забравяме всички. В началото на есента обаче всичко се връща към старото – депресия, сънливост, липса на сили и непреодолимо желание за бонбони и сладкиши.

6.Хормонални колебания

Необичайни хранителни пристрастия се наблюдават при много жени в специалните дни – по време на менструация, бременност или менопауза. За всичко са виновни неустойчивите нива на мъжки и женски полови хормони – тестостерон и естроген.

7.В търсене на решение

Откъде да си набавяме полезна захар? Всичко е много просто, натурална захар има в зеленчуците, плодовете и зърнените. Много по-лека и полезна е от рафинираната, дава необходимия запас от енергия за дълго време, съчетава се с други хранителни вещества, витамини и минерали полезни киселини и фибри.

Основната трудност за тези, които опитват да се откажат от сладкото, това е да различават сладкия вкус в здравословната храна. И добре би било да се постараят да изчистят своята вкусова палитра.

Първоначално вкусовите рецептори не биха възприели естествената глюкоза, но постепенно, когато организмът се избави от излишното, ще почувстваме друг вкус на продуктите. И не е изключено те да ви се струват по-сладки от любимите ви бонбони.

Няколко са храните, които могат да ни помогнат да се избавим от захарната зависимост :

Ягоди

Счита се за по-скоро пролетен към летен плод, но още от януари по магазините се появяват гръцки ягоди, които също може да се каже, че са вкусни, и освен това много полезни. Съдържат множество вещества, които помагат за изгарянето на мазнини, богати на антиоксиданти – витамин С и елагова киселина, която възпрепятства стареенето на кожата.

Ябълки

Този плод е един от сериозните източници на витамини, сред които антиоксиданти и толкова необходимите фибри. Благодарение на огромното количество витамини от група Б ябълките способстват за понижаване нивата на стрес и значително допринасят за подобряване на паметта.

Това е едно от най-добрите и полезни междинни хранения през деня, а също и идеална храна за болните от диабет.

Моркови

В морковите се съдържат много фибри, антиоксиданти и бета-каротин – вещество, полезно за здравето и за красотата.