Преди броени минути в социалните мрежи бе разпространена позицията на здравния министър по повод репортаж в националната телевизия за млад лекар от спешна помощ, който е последен ден на работа, предстои му заминаване за Германия и се опитва да хоспитализира COVID-19 болен в различни столични болници, но отвсякъде го връщат.

Болница отказва да приема COVID-19, спират парите от НЗОК

Здравният министър проф. Ангелов поиска оставката на директора на 4-та градска болница в София, заради отказа да приемат болен от COVID-19, като обяви, че ще настоява за това пред столичния кмет.

Броени минути по-късно в социалните мрежи с позиция излезе и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която обяви, че ще поиска обяснения от директора на 4-та градска болница.

Здравният министър също посочи, че ще предложи законодателни промени, които в кратки срокове ще бъдат разгледани от Министерски съвет и изпратени до Народното събрание. С тях ще се предвиди лишаване на финансиране от НЗОК на лечебни заведения, които отказват да приемат за лечение COVID-19 болни. Договорите за извършване на медицинска дейност ще бъдат прекратени.

Острата реакция на проф. Ангелов все още не е публикувана на сайта на здравно министерство, а е пусната единствено на страницата на институцията в социалните мрежи.

Решението да се иска оставка е взето за 20 секунди

Здравният министър изтъкна още, че отговорността за организацията на приема на болни от COVID-19 в едно лечебно заведение се носи изцяло от неговия ръководител. И ако ръководството на една болница иска тя да е чиста от COVID-19, то ще има такава възможност, но това ще става без обществено финансиране.

Столичният кмет не спомена за оставка на директора на 4-та градска болница, а само че са поискани обяснения от негова страна.

Принципал на общинските болници е съответния общински съвет - Столичния общински съвет, но кметът на общината предлага за гласуване сключването на съответния договор за управление. Затова Фандъкова може да предложи прекратяване на договора за управление на 4-та градска, според искането на здравия министър.

Реакцията му е наистина доста остра, като в нея се посочва, че само за 20 секунди е взел решение да поиска оставката на директора на 4-та градска.

Същевременно продължават да зачестяват случаите, в които болници отказват да приемат болни от COVID-19. Линейки с часове обикалят из градовете, за да могат да уредят някой в състояние, което налага хоспитализация да бъде приет.

В Пловдив първо болници отказа да приемат болен от COVID-19

Първо, за такъв случай стана ясно в Пловдив, тогава също от здравно министерство заплашиха, че ако тази практика продължи да прекратяват договори на болници с НЗОК, но изглежда това не стресна директори на лечебни заведения да допускат връщане на болни.

Още по-обезпокоително е, че болници отказват да приемат COVID-19 болни, макар и линейката да е насочена от координационен център към това лечебно заведение.

Може би в Бургас е създадена най-добра практика в тази насока и болните се насочват чрез обикновена Вайбър група, чрез която се разменя информация къде има свободни легла и линейките биват насочвани към съответното лечебно заведение.

В София, въпреки че още в първата фаза на епидемията бе създаден координационен център, както стана ясно от репортажа, излъчен по националната телевизия, продължава практиката да се отказва прием на COVID-19 болни.

Критики към управляващите, заради липсващата организация

В тази насока и самите управляващи отнасят доста критики, видно по коментарите в социалните мрежи, че през цялото лято, когато заразените бяха по-малко, и инфекцията се караше доста по-леко, не е създадена организация, за да не се стига до подобни ситуации.

Създаването на полеви болници също бе дискутирано, за да може всеки, който се нуждае от медицинска помощ да не бъде оставян на произвола, но предизвикателство е, че липсва медицински персонал – лекари и медицински сестри за тези болници.

Същевременно днес информационната система отчете нов рекорд заразени след отчетен спад в четвъртък, като достигнаха почти 2900 новите случаи.

В София-град са най-много новите – над 1000, след това е Пловдив с нови над 200, като нивата се запазват приблизително едни и същи, ако се направи съпоставка с предходните дни.

След Пловдивска област по брой заразени е Варненско с нови 158, в Благоевград са 149, 132 са в Русе, Стара Загора – 121.

Това са областите, в които новите заразени са над 100, най-близо до този праг е област Плевен със 79 случая. Няма област в страната, в която да не са установени случаи на заразяване. Най-малко са във Видин – 13, въпреки рязкото покачване в първата фаза на епидемията, и в Силистра и Смолян. В тези области работата на екипите на РЗИ не е толкова затруднена с връчването на предписания за поставянето под карантина.

Екипите на РЗИ изнемогват, не могат да връчват предписания

Най-трудно е в столицата, където всеки ден трябва да се връчват предписания за поставяне под карантина на по 1000 души, освен това е необходимо да се уведомяват и контактните им лица, което увеличава бройката може би с още 50%.

Затова и бе предложено да се въведе известяване чрез SMS при установяване на контактно лице, и тази възможност е била обсъдена с Информационно обслужване.

По възрастови групи се наблюдава значително доминиране на по-младите – от 40 до 49 г., тоест заразени стават все по-млади. Общата бройка на потвърдените достига в тази възрастова група вече надхвърля 10 000, като не всички от тях са активни, разбира се, тъй като това са данни с натрупване.

Най-притеснителното е, че сред жертвите вече се докладват и много млади хора, които са без придружаващи заболявания.

Например, днес бе съобщено за починал на 33 г., който е с COVID-19, и до летален изход се е стигнало, докато и очаквал линейка да го откара в болница.

Най-младият починал от COVID-19 у нас бе докладван мъж на 27 г., който е бил без доказани придружаващи заболявания.

Растат и подозренията, че PCR тестовете реагират и на обикновените коронавируси, които всяка година предизвикват простудни заболявания, и на това се дължат рекордните нива на заболеваемост не само у нас, но и в целия свят. Това може и да е така, но при положение че не може да се докаже, се вземат мерки като за SARS-CoV-2.