Първи спад на новите заразени отчита информационната система, макар и да не е особено голям – от 2760 на 2689, но ефектът се засилва и от повечето направени тестове, които са над 11 000.

За първи път намаление на новите от 2 седмици

Разбира се, това е само лъч надежда, че е възможно нивата на заболелите да се задържат около тези стойности и след това да започне спад, но засега е рано да се правят каквито и да е заключения.

Прави впечатление резкият ръст на излекуваните – над 500 за денонощие, което съвсем не компенсира нарастването от почти 2700 случая на заразяване. Спадът трябва да продължи поне 3 дни, за да може да се говори за тенденция.

Ако направим съпоставка със съседните държави, то след бум идва и спад. Страната ни пада на 18-то място по нови случаи на заразяване за предходното денонощие, като пред нас е Хърватия.

Във Франция остава обезпокоителна ситуацията с над 47 000 случая на заразяване. В Румъния също нарастването на случаи продължава, за изминалото денонощие са над 6000.

В съседните ни Сърбия и Гърция ситуацията сякаш дава признаци на успокоение. Близо 1400 са случаите на нови заразени в сръбско и 1200 в Гърция, докато в Беларус, където не затягаха мерки са под 1000 новите. Под 100 са новите с коронавирус в Исландия и Малта.

Германия с ограничителни мерки за пътуващите от България

Германия включи цялата територия на България в червения списък на регионите, в които съществува най-висок риск от заразяване и затова са необходими мерки спрямо тези, които пътуват от България за Федералната република.

Информацията е разпространена от посолството ни в Берлин, като всички, които пристигат от България в Германия подлежат на задължително тестване за COVID-19, в противен случай се поставят под 14-дневна карантина.

Също така не е необходима изолация, ако пътуването е транзит през рисков регион. От външно министерство са посочили телефони на посолството ни в Берлин, и на консулствата в Мюнхен и Франкфурт.

Към момента у нас се наблюдава сериозен недостиг на легла за лечение на COVID-19 болни, което не би трябвало да е така, тъй като в края на месец март, по време на един от брифингите на оперативния щаб бе обявено, че са на разположение над 7000 легла за болни от инфекцията.

Към момента в болница са приети около 2600 или трябваше да има близо 5000 свободни легла, а за интензивна терапия с COVID-19 бяха обявени близо 1500 свободни легла, а в момента на такава терапия са около 170 души.