Във Великобритания от здравното министерство възприеха съвсем различен подход от на останалите държави за овладяване на нарастването на заболеваемостта от COVID-19.

Защо и кралицата ще бъде поставена под карантина във Великобритания

Здравните власти на острова ще поставят възрастните хора над 70 години под домашна карантина, както и тези с по няколко хронични заболявания.

Кралицата също попада в тази категория и съответно следва да бъде карантинирана от личния си лекар.

Училища, детски градини и университети на острова няма да се затварят. Не се предвижда налагането на забрани и ограничения в придвижването.

Целта е една значима част от хората в активна възраст да се заразят с коронавируса, срещу който да изградят имунитет, след като преболедуват.

Очакванията са младите и децата да прекарат леко инфекцията и да не се налага да бъдат приемани в интензивно отделение и поставяни на апарат за изкуствено дишане.

Според най-песимистичните оценки обаче, ако 50 млн. британци, колкото са хората в активна възраст, се разболеят има, вероятност около 1 млн. от тях да умрат от усложненията на болестта, а 8 млн. да се нуждаят от лечение в условия на интензивно отделение.

Предложението на здравното министерство на Великобритания е по-скоро цинично, тъй като до голяма степен развитието на заболеваемостта и смъртността ще зависят от естествения отбор.

Колко време ще отнеме изграждането на колективен имунитет

Здравната система най-вероятно няма да може да поеме толкова много болни, ако се стигне наистина до 8 млн. души в тежко състояние, които да трябва да бъдат хоспитализирани директно в интензивно.

Тази стратегия би била приложима, ако срещу COVID-19 имаше ваксина. Имунизират се 50 млн. души.

Изгражда се колективен имунитет и съответно старите и болни хора няма опасност да бъдат заразени.

При тази ситуация обаче познанията за новия коронавирус са малко, не се знае как ще се развие епидемията.

Възможно е след известно време Великобритания да се окаже в положението на Италия или дори по-тежко. Тези в тежко състояние да не могат да бъдат приемани в болница и лекувани, което да вдигне още повече смъртността.

Намерението на правителството на Борис Джонсън бе разкритикувано и от СЗО, определено бе като изключително рисковано и дори опасно.

Не е ясно и колко време ще отнеме изграждането на този колективен имунитет.

При ваксина може да се предвиди, както и когато и учените имат достатъчно познания за съответния вирус.

Към момента сякаш Великобритания може да си позволи експерименти, тъй като болните от COVID-19 са 2-пъти по-малко, отколкото в 8-милионна Швейцария и дори от 4-милионна Норвегия.

Какви са последните инструкции за действие при симптоми на COVID-19

У нас според сега утвърждаващите се инструкции как да се действа в случай на симптоми, насочващи към COVID-19.

На първо място трябва да се поставим сами под карантина, най-добре в отделна стая, а при общуване с близките трябва да сме задължително с маска.

Сигнализира се личния лекар по телефона, а ако няма възможност или не можем да го открием, се обръщаме към РЗИ, компетентно в съответната област.

Личният лекар или инфекционист от съответната здравна инспекция ни дава указания как да действаме и какво да приемаме като препарати. Без паника наблюдаваме състоянието си.

Разликите между COVID-19 и обикновения грип са, че при втория състоянието се подобрява на 3-4-тия ден от само себе си, това се случва най-често при характерния грип тип А, а при COVID-19 може да се наложи хоспитализация, ако след 8-мия ден продължи влошаването на здравословното състояние. Характерната суха кашлица се усилва, а дишането става все по-затруднено.

Ако организмът се пребори с вируса, то състоянието започва да се подобрява около 12 дни след първите симптоми, това е стандартното умерено развитие на болестта, по последни данни.

Разбира се, всичко е индивидуално, но описаната по-горе патогенеза е характерна по-скоро за умерено протичане на COVID-19.

Неяснотата идва от липсата на домашни тестове за COVID-19, което при поява на респираторни симптоми може да доведе човек до паника и да го накара веднага да се обърне към най-близкото лечебно заведение.

Ако бяха осигурени безплатни тестове за всеки, при подозрение можеше да се правят и съответно да има яснота – дали е коронавирус или друга инфекция на дихателните пътища.