Аноргазмия е медицински термин, който се използва за описание на състоянието, характеризиращо се с често затруднено достигане до оргазъм след достатъчна сексуална стимулация, причиняващо персонален дистрес.

Състоянието е доста срещано и се смята, че засяга повече жени, отколкото се предполага. Всяка жена се различава по това колко често достига до оргазъм и каква сексуална стимулация е необходима, за да го изпита.

В действителност по-малко от 1/3 от жените получават оргазъм по време на секс. Освен това, условията за достигане до оргазъм се изменят с възрастта, поради медицински проблеми или от приема на определени лекарства.

Ако се чувствате задоволени след секс, няма нужда да се безпокоите.

Въпреки това ако сте обезпокоени от това, че не можете да достигнете до края или от не успявате да почувствате това удоволствие, което преди сте изпитвали по време на секс, потърсете лекарска помощ.

Какви са симптомите?

Оргазъм представлява силна сексуална възбуда, съпроводена със чувство за удоволствие, придружено от неволни, ритмични контракции на долните тазови мускули.

Някои жени наистина усещат тазови контракции или трепкащи движения на мускулите на матката при всеки оргазъм, но при други преживяването е по-различно.

А трети описват усещането като побиване на тръпки от удоволствие, които се чувстват по цялото тяло, докато четвърти пресъздават чувството като приятно гъделичкане.

По дефиниция основните симптоми на състоянието са пълна неспособност или необходима прекомерна сексуална стимулация за достигане до оргазъм.

Съществуват различни форми на аноргазмия при жените:

• Първична форма –жената никога през живота си не е изпитвала оргазъм;

• Вторична форма – жената е изпитвала оргазъм, но от определен момент нататък не успява да достигне до края.

• Ситуационна форма – жената е в състояние да получи оргазъм само при наличието на определени условия например чрез самозадоволяване и орална сексуална стимулация .

Това е много често срещано състояние при жените. В действителност, повечето жени могат да достигнат до оргазъм само при силна сексуална стимулация на клитора.

Генерализирана форма – жената не е в състояние да достигне до оргазъм при каквито и да било условия;

Лечение на аноргазмия при жените

Увеличаване на сексуалната стимулация – много от жените, които никога не са достигали до оргазъм, не са успели да се постигнат достатъчно силна сексуална възбуда.

Повечето жени се нуждаят от пряка или косвена сексуална стимулация на клитора, за да достигнат до оргазъм, но не всички от тях осъзнават това.

По-честа смяна на позите по време на половия акт може да предизвика по-силна клиторна стимулация; някои пози също така осигуряват възможност за жената и нейния партньор да докосват нежно клитора по време на секс.

Използването на вибратор по време на полов акт, също може да подпомогне жената да достигне до оргазъм.

Медицинско лечение

Лечение на заболяване, предизвикващо аноргазмия – ако клинично състояние възпрепятства достатъчно силното възбуждане на жената, то тогава започването на терапия за неговото излекуване, може да възстанови способността ѝ да достига до оргазъм;

• По преценка на лекуващия лекар може да се назначи хормонална терапия с прогестерон и естроген, но не винаги се постига очаквания резултат, тъй като синтетичните хормони натоварват черния дроб и могат да станат причина за влошаване на общото здравословно състояние.

За това преди да се предприеме подобно лечение трябва да се претеглят рисковете от евентуални дългосрочни странични ефекти и вероятността от постигането на резултат и възстановяване на способността за достигане на оргазъм.

Терапия с тестостерон – въпреки че е мъжки полов хормон, той се секретира в малки количества и от яйчниците на жените и играе важна роля в женската сексуална функция, особено за сексуалното желание и съответно недостатъчните му количества способства за намалено либидо и неспособност за постигане на максимална сексуална възбуда и достигане до оргазъм.

Тази терапия се прилага, само ако естрогените и прогестеронът не дават резултат и жената не е в състояние да достигне до края.