Аншоата е вид морска риба, отнасяща се към семейство Селдови. Тази малка рибка със сиво-син цвят обикновено е с дължина от 10 до 15 см. Обитава крайбрежните води и на двете земни полукълба и наброява около 15 вида. На нас ние по позната европейската аншоа или хамсията, която се улавя в Черно, Средиземно и Балтийско море.
Полезни свойства
По хранителна стойност филето от хамсия се приравнява на месо и по-точно по количеството, съдържащи се в него белтъчини. Въглехидрати то не съдържа изобщо.
В 100 грама филе от аншоа се съдържат:
• Белтъчини – 20.1 грам;
• Мазнини – 6.1 грам;
Калоричността на тази риба е сравнително висока – около 135 килокалории, като на протеините се падат 80, а на мазнините 55.
Както всички морски риби и аншоата е богата на витамини и минерали. Особено голямо е количеството във филето на йод и фосфор.
Филето от хамсия съдържа такива вещества в своя състав като:
• Полиненаситени мастни киселини;
• Витамини;
• Микроелементи;
• Макроелементи;
Тази малка морска риба е източник на множество витамини, които са така необходими на човешкия организъм:
• Витамин А;
• От група В /В1, В2, В3, В5, В6, В9, В12/;
• Токоферол;
• Витамин К и D;
Макро и микроелементите в състава на филето от аншоа са отлично представени:
• Калий, фосфор, калций, натрий, магнезий;
• Желязо, мед, манган, селен и цинк;
Тази морска риба е добър източник на витамин D, който регулира обмена на калций и фосфор в организма.
Витамините от група В и незаменимите аминокиселини, съдържащи се във филето от хамсия, са необходими за нормалната функция на нервната и храносмилателната система. Тази риба е ценен източник на специфични антиоксиданти, които регулират кръвните нива на глюкозата.
Свежата и сушената аншоа съдържа омега-3 мастни киселини, които са незаменими за правилната функция на цялата имунна система на човека.
Освен това хранителните вещества в състава на тази риба потискат възпалителните процеси и понижават нивата на холестерола.
Аншоата е особено полезна за здравето на следните органи и системи на човека:
• Щитовидната жлеза;
• Кожата;
• Лигавицата;
• Нервната и храносмилателната система;
Редовната консумация на прясна и сушена хамсия е отличен начин за профилактика на сърдечно-съдови заболявания.
По този начин, обобщавайки полезността на тази малка морска риба за човека, могат да се посочат и нейните лечебни свойства:
• Понижава нивата на общия и на „лошия“ холестерол в кръвта;
• Предотвратява възникването и развитието на сърдечно-съдови заболявания;
• Повишава мъжката потентност;
• Препятства образуването на тромби;
• Възстановява нормалния сърдечен ритъм;
• Подобрява липидния профил на кръвта;
• Предотвратява образуване на злокачествени тумори;
Противопоказания
Аншоата не може да нанесе никаква вреда на човешкото здраве, с изключение на случаите на индивидуална непоносимост към конкретната храна. По този начин при правилната термична обработка филето от тази риба може да бъде единствено полезно за здравето на човека.
Изключения могат да представляват случаите на индивидуална непоносимост при хиперчувствителност към филето на тази риба. Алергични реакции и непоносимост обикновено възникват при значително потребление на сушена и солена хамсия.
Освен това опасност може да представлява и консумацията на много големи количества солени сушени аншоа, особено ако са съчетани с голямо количества бира или алкохолни напитки.
Важно е да се отбележи, че злоупотребата със солена аншоа е безсмислено, тъй като голяма част от хранителната стойност и полезните свойства се загубват при нейното мариновани.