Фъстъкът или фъстъчен орех се оказва, че съвсем не е орех, а е бобово растение. За негова родина се смята подножието на Боливийските Анди в Южна Америка.

През 16-ти век фъстъкът бил внесен от португалците в тяхната колония Макао, в Югоизточна Азия от Индия или Китай. И, може би, именно поради това плодовете на бобовото растение били наречени първоначално китайски орехи.

Самата дума „фъстък“ е с гръцки произход «αράχνη», което означава паяк – вероятно, защото текстурата на плодовете прилича на паяжина.

По форма те приличат на пашкули и узряват като картофите под земята и от там произхожда и другото им название „земни орехи“.

Ядките /семената/ са с различна форма и са затворени вътре в този пашкул /боба/. Те могат да бъдат черно-лилави, светло и тъмно червени, светло розови, а дори и пъстри.

Хранителна стойност за 100 грама
• Белтъчини – 26.3 грама;
• Мазнини – 45.2 грама;
• Въглехидрати – 9.9 грама;
• Калоричност – 551 килокалории;

В тях се съдържат и витамин В1, В2, ниацин, витамин С, а също и такива полезни вещества като калий, калций, магнезий, желязо, натрий и фосфор.

Фъстъци - полезни свойства

Тези ядки са изключително полезни – в техния състав в голямо количество се съдържат антиоксиданти, които са представени основно от полифеноли.

Благодарение на това те се използват като профилактично средство при заболявания на сърдечно-съдовата система, за възпиране на процесите на ранното стареене и на развитието на злокачествени тумори.

Научните изследвания през последните години поставят „земния орех“ на едно ниво с ягодите и къпините, а по антиоксидантно въздействие отстъпват само на нара.

Съдържащите се в фъстъците полезни хранителни вещества – белтъчините, ги причисляват към групата храни, създаващи сравнително бързо усещане за засищане.

Земните орехи притежават жлъчегонно действие, което ги прави изключително ценни при гастрит и язвена болест на стомаха и на дванадесетопръстника.

Също така оказват благоприятно въздействие на половата и на отделителната система, спомагат за обновяването на клетките, подобряват способността на човека да се концентрира и да запаметява информация.

Повечето от нас са запознати с вкуса на тези ядки, но малцина осъзнават, че те са и ценна маслодайна култура. Тъй като фъстъците принадлежат към бобовите, а това означава, че съдържат 60% мазнини и 30% белтъчини.

Поради това по-голямата от фъстъчената реколта се преработва именно в масло.

Противопоказания

За съжаление, консумацията на фъстъци има и отрицателни страни. Те забавят притока на кръв, което я прави по-гъста и по този начин тези ядки вредят на кръвоносните съдове.

Противопоказни са също и при хората с разширени вени.

Но най-големият „минус“ на фъстъците е тяхното алергенно действие при твърде честа консумация. Алергичната реакция може да се прояви като зачервяване на кожата, сърбеж, повръщане, стомашни киселини и дори като отток на ларинкса и анафилактичен шок.

Голямото количество белтъчини може да навреди на хората с остеоатрит, артрит и подагра.

И последното, което може да навреди, това е високата калоричност. Затова, ако човек е решил да отслабва и да прави фигурата си стройна, той не трябва да злоупотребява с тези ядки.

За постигането на тези цели е желателно придържането към препоръките на диетолозите да не консумират повече от 30 грама фъстъци, а най-добре е ограничаването им до 20.