Треска, изтощителна диария – силни болки в корема, подобни симптоми са характерни за сериозни чревни инфекции. Една от причините за тези проявления може да е специфичната инфекция с Clostridium difficile, която често е свързана с неправилен прием на антибиотици.

Това е бактерия, която отделя токсини, атакуващи лигавицата на червата и предизвикваща възпаление на дебелото черво.

Лечението на тази болест е затруднено от формиране на множествена резистентност към повечето антибиотици, а също и с предразположение към рецидиви. Днес в терапията се разглежда нов вид лечение – трансплантация на микробиом. Какво представлява това? 

Фекален екстракт за лечение на тежки диарии от антибиотици 

Инфекция, предизвикана от опасен микробиом

Сред инфекциозни заболявания, свързани с активност на бактерии, специално внимание заслужава увреждането на дебелото черво от C.difficile.

Това е патоген, който предизвиква тежки диарии с изразена треска, силна болка в корема и сериозни усложнения. Най-вече сред хората,  които дълго време са в болница или имат проблеми с имунитета, с хирургични интервенции на червата, отслабени са или страдат от онкологични заболявания.

През последните 10 години заболеваемостта от този вид инфекции нарасна с 2 пъти, увеличи се и процента и на смъртните случаи, които се дължат на неправилно назначено антибиотично лечение, поради създали се затруднения при поставяне на точна диагноза. 

Инфекцията често трудно се лекува, тъй като патегоните са резистентни към повечето съществуващи антибактериални препарати. Тази инфекция често е причина за развитие на свързана с прием на антибиотици диария сред хора на болнично лечение.

Защо антибиотици предизвикват толкова тежки диарии

Предразположени към заразяване с опасната бактерия са хора, които дълго време приемат антибиотици за лечение на различни заболявания и състояния.

Високите дози и продължителен прием е възможно да нарушат баланса на полезните и на условно-патогенните бактерии в червата. Така се стига до прекомерно нарастване на вредните микроби, сред които е и C.difficile.

Спорите на тази бактерия притежават висок патогенен потенциал, възможно е да се установят във фекалиите на болните и се разпространяват чрез контакт със замърсените повърхности – маси, столове, дръжки на легла и особено в болници и заведения за продължително лечение.

Проблеми с потискане активността на бактериите

Тежката диария от антибиотици е бактериалната инфекция и точно с антибактериални препарати трябва да се лекува. Предизвикателно пред лекаря, който трява да назначи лечение на подобна инфекция е, че бактериите могат да притежават множествена резистентност.

Не по-малко актуален е проблемът с реинфекцията – повторна идентична инфекция. Статистиката показва, че до 40% от хората с диария, предизвикана от C.difficile, след известно време развиват същите симптоми. А при до 65% се стига до рецидиви.

Нов метод на лечение на тежка диария

Днес се предлага лечение, което се оказва успешно за много хора, страдащи от тази инфекция – трансплантация на фекален микробиом. Представлява колонизиране на червата с нормални бактерии чрез използване на екстракт от изпражнения на здрав човек.

От гледна точка на медицинската история – този метод не е нов. Използването на фекалии за медицинско лечение води началото си от 4 век.

Методът се е прилагал в Китай, където „екстрактите” са се въвеждали перорално на тези, които страдали от хранително отравяне или от тежка диария.

През 16 век отново в Китай бива създадена фекална суспензия под название жълта супа за лечение на запек, треска, болки, диария и повръщане.

През 1958 година фекални клизми били използвани за лечение на псевдомембранозен колит.

25 години по-късно започнало използването им за лечение на C.difficile инфекции. Продължително време доставката на донорски материал се е осъществявала с колоноскопия, но изследователите установили, че използването на капсули е доста по-ефективно и неинвазивно.

Какви болести лекува новият метод

Очевидни са предимствата от използване на капсули фекален екстракт за лечение на C.difficile инфекции.

Капсулите се използват няколко дни, на практика, без да се повишават здравните рискове, докато колоноскопия – това е медицинска процедура, която включва упойка или най-малкото седация.

При тази процедура е необходимо пълно прочистване на червата - с няколко клизми, ограничения при храненето. Фекален екстракт под формата на капсули може да стане достъпен и потенциално безопасен метод за лечение на инфекция С.difficile, предизвикваща особено тежки диарии.