Стресът влияе на физическото и емоционалното състояние много по-неблагоприятно, отколкото си мислите.Увеличава се риска от здравословни проблеми – от заболявания на стомашно-чревния тракт до инфаркти.

75-90% от хората, които търсят консултация при личния лекар, го правят, вследствие на стрес. И особено остро на стреса реагира женския организъм.

Как стресът може да съсипе здравето на жената

Жените реагират на стреса не така както мъжете. Макар и половите хормони и неврохимичните процеси при нежния пол в известна степен да защитават от стрес, дамите са по-предразположени към неговите физически и емоционални въздействия.

Жените не избягват стреса и не се борят с него, а го преживяват доста дълго.

Как стресът влияе на жените

Естественият хормон против стрес се образува при жените по време на раждане, кърмене и у представителите на двата пола по време на оргазъм.

Но жените имат нужда от много повече окситоцин, за да поддържат своето емоционално здраве.

Според Пол Рош, почетният вицепрезидент на Международната асоциация за управление на стреса, на жените по-неблагоприятно влияе въздържанието от интимни ласки, а също изпитват повече стрес в отношенията от мъжете.

Специалисти от Американската асоциация на личните лекари твърдят, че стресът е израз на естествен инстинкт за самосъхранение. И макар да може да предупреди жената за непосредствена опасност, например, бързо приближаваща кола, продължителният стрес се отразява неблагоприятно на физическото и емоционално здраве.

Какви заболявания можем да си докараме, заради стрес

Последствията от стреса могат да се проявяват по най-различен начин – от главоболие до синдром на раздразнено дебело черво.

Стресът може да бъде различен, но ако едновременно се тревожим за работата, децата, съседите и за собствения си брак – това вече не е шега.

При жените силният стрес може да доведе до нарушения на менструалния цикъл или например, до неочакван косопад.

Как организмът реагира на стрес

Нарушение на хранителното поведение

Анорексия и булимия 10 пъти по-често се срещат при жените, отколкото при мъжете. И това най-вероятно е свързано с нивата на стреса.

Както и с депресията, тези разстройства се появяват, заради недостиг на серотонин и се лекуват с антидепресанти, които повишават нивата на хормона на щастието.

Болки в корема

Стресът ни кара да се нахвърляме на нездравословна храна, която е много калорична и не изисква усилия при приготвяне. В други случаи от стрес жените губят апетит.

Основни разстройства, свързани със стреса – това са спазми, подуване на корема, синдром на раздразненото дебело черво.

В зависимост от това дали си изяждаме стреса или гладуваме, резултатът е един – напълняване.

Кожни реакции

Стресът може да доведе до обостряне на съществуващи заболявания, до поява на сърбящи обриви или петна.

Емоционални разстройства

Стресът може да доведе до постоянно лошо настроение, раздразнителност или по-сериозни психологически проблеми, най-често, депресия.

Жените по-добре от мъжете, скриват гнева си, тъй като зоните на мозъка, отговарящи за подобни емоции, при тях са повече. Но при нежния пол депресията е 2 пъти по-често явление.

Проблеми със съня

При жените, изложени на високи нива стрес, често възникват проблеми със заспиването или спят твърде леко.

И това е особено лошо, тъй като здравият сън помага за намаляване на неблагоприятното влияние на стреса.

Онкологични заболявания

Някои учени смятат, че има връзка между стреса и рака на млечната жлеза и яйчниците.

Така е установено, че рискът от развитие на рак на млечната жлеза е бил 62% по-висок при жените, които преживели едно тежко събитие като развод или смърт на съпруга.

Как да намалим нивата на стрес

В изследване, представено на неотдавна провела се среща на Европейски психолози, се посочва, че 25% от щастието ни зависи как можем да се справяме със стреса.

А най-важната стратегия е планиране или предвиждане на това, което може да ни разстрои и прилагане на методи за намаляване на напрежението. И тези техники са стари, колкото света.