Правилното хранене е важно за всяка възраст и за всеки човек.
Един от неизменните компоненти на нашето меню е животинския белтък, основният източник на който е пилешкото месо.
Освен това, то съдържа животински мазнини, необходими за пълноценния метаболизъм, лесно се усвоява и е с приятен вкус.
Но по телевизията или в интернет често чуваме или виждаме, че съвременните пилета се отглеждат на хормони и антибиотици.
Не е ли опасно месото, в което се съдържат тези вещества?
Животински белтък от пилешко месо
Голямото количество мазнини превръща някои меса в недиетични, затова не трябва да се консумират ограничено.
Свинското и агнешкото имат приблизително еднакво количество мазнини и белтък, и затова не е желателно тези меса да се ядат често.
В говеждото мазнините са по-малко, но и то не е подходящо за всички хора.
Но пилешкото месо е идеална храна на практика за всички.
В него се съдържат животински белтък, лесен за усвояване, а мазнините са малко, особено ако пилешката кожа е премахната.
Пилешките гърди съдържат белтъчини и са на практика без мазнини.
Месо почти без мазнини – каква е ползата от него?
Ако се прекалява с храните източници на животински мазнини, това се отразява неблагоприятно на здравословното състояние и на метаболизма, поради повишаване нивата на холестерола.
Това налага месото да е с колкото се може по-малко мазнини.
Филето от пилешки гърди е на практика лишено от мазнини, но пък съдържа много белтък.
Червеното пилешко месо пък съдържа нисък процент мазнини.
Най-много мазнини пилетата имат в кожата и под нея, в областта на опашката и краката.
Това е причината е да не се използват в диетичното хранене, за предпочитане са филето и червеното филе без кожа.
Но не само заради мазнините пилешкото месо може да представлява опасност за здравето.
Съвременните кокошки се отглеждат по специални технологии и с използване на определени вещества, които стимулират техния растеж и се борят с причинителите на опасни инфекции.
Използват ли се хормони за растежа на птици?
Ако сравним пилетата, които са се продавали по магазините през 70-80-те години, и съвременните, последните изглеждат доста по-големи и по-месести.
Днес птиците се отглеждат на специална храна, за да наддават на тегло, а ако са носачки, за да снасят по много яйца.
Но от качеството на съвременното пилешко месо има какво още да се желае, дори и да няма нарушения на изискванията на Агенцията за безопасност на храните?
Веднага обаче възниква въпроса защо птиците през последните 2-3 десетилетия са започнали да растат толкова бързо и да наддават на тегло?
Това активно наддаване на килограми трудно би могло да се осъществи без прекомерна стимулация, и често за това обвиняват растежните хормони.
Макар и производителите да отричат използването на такива, трудно бихме могли да си представим, че дори и при много питателна храна, птиците не трупат мазнини, а само мускулна маса.
Използване на антибиотици при отглеждане на птици
Производителите отричат използването на хормони, но употребата на антибиотици за птици е разрешена в нашата страна.
Добавят се към храната с цел профилактика на опасни заболявания по птиците.
Защо храненето с подобно месо е опасно?
Много специалисти свързват подобни обработени храни с нарастването на случаите на алергии към пилешкото месо, а с галопиращата заболеваемост на храносмилателния тракт още от най-ранна възраст.