Съвременният свят съществено променя живота на хората, те често са подложени на стрес – физически и психоемоционален.

Много често имат проблеми със съня, тревожност и резки колебания в настроението, промяна на работоспособността и различни неразположения.

Част от пациентите на лекарите на преглед поставят диагноза депресия. А друга част от хората сами определят признаците, прибягвайки до използване на лекарства, отстраняващи депресивните разстройства.

Но колко ефективни и безопасни са тези таблетки, не е опасно ли да се приемат често, на продължителни курсове.

Депресия и нейното лечение

Лекарствата, които намаляват усещането за постоянна тревога, стабилизират настроението и повишават физическата и психическата активност. А също частично нормализират съня, се наричат антидепресанти.

Те са насочени към борба с депресията, специфични разстройства на нервната система, които често се поставят необосновано като диагноза.

Ако говорим за водещото действие на лекарствата, то те забавят процесът на отделяне от тъканите на мозъка на специфични вещества – невромедиатори. Последните отговарят за активната и пълноценна функция на всички мозъчни отдели.

В идеалния случай диагнозата ендогенна депресия се поставя само от лекар, и за нейното лечение се използват лекарства, строго подбрани според възраст, специфика на ситуацията и в индивидуална доза.

Но много хора днес приемат таблетки, притежаващи психотропен ефект, необосновано често, когато няма реална необходимост.

Влияние на стреса, проблеми с настроението и лечението

Често за проявления на депресии се приемат напълно различни патологии – стрес, преумора, хронични инфекции или соматични заболявания.

Обикновено проблемите в работата или в семейството, вълненията и стреса, постоянно лошото настроение, са повод за прием на таблетки, потискащи проявленията на депресия.

В САЩ на практика всеки американец знае, че антидепресантите са първото, което се използва за лечение.

Но по-правилно е да работим върху себе си или да посещаваме психоаналитик, да се опитаме да се справим със стреса в живота и с неговите последствия. Това е излишно време и допълнителни усилия.

А таблетките могат да се изпият и веднага да се отстранят всички тревоги, да подобрим своето настроение. На антидепресанти са актьори и знаменитости, днес тези средства се назначават, дори на тийнейджъри и на съвсем малки деца. За американците антидепресантите са се превърнали в своеобразен начин на живот.

„Вълшебни” таблетки - антидепресанти?

У нас стресът е депресията все още се лекуват с успокоителни растителни средства, употреба на алкохол и задушевни разговори.

Приемът на таблетки временно позволява да забравим за трудностите и неприятностите, но често подобно лечение носи повече проблеми, отколкото полза.

Необмислените постъпки, споровете с близките, трудностите в работата могат да бъдат последствие от приема на антидепресанти, но това е само половината от проблема.

Засега все още не са разработени таблетки, които да не притежават внушителен списък от странични ефекти.

Странични ефекти на антидепресанти

На първо място лекарствата от тази група предизвикват привикване. Когато депресията отшуми, хората ги приемат, за да се презастраховат, за профилактика.

А ако се спрат рязко, симптомите се връщат отново, като понякога са по-тежки, отколкото по-рано.

Често дори плавното спиране на лекарството води до това, че проявленията на страх и тревога, а също и усещане за потиснатост отново се завръщат.

Също антидепресантите имат и внушителен списък от странични ефекти, които се проявяват при част от пациентите по време на лечението.