С напредването на медицината се разработват все по-точни методи на лечение на заболявания. Но с биполярното афективно разстройство /БАР/ не е така.

Литий – основното лекарство при биполярно разстройство

Дълго време основният препарат, който се е назначавал при биполярно разстройство е бил литий. Последният е стабилизатор на настроението, проверен с векове клинична практика.

Единствен доказано предотвратява мислите за самоубийство при болните с БАР, но очевидно вече не изглежда съвременен.

Според изследване, проведено от специалисти от Университета в Глазгоу днес лекарите масово отказват да изписват литий в полза на антидепресанти от последно поколение. А едновременно се предписват антипсихоптични и антиконвулсивни препарати.

Известно е, че антидепресантите само усилват маниакалната фаза на биполярното разстройство. Предизвикват мания при най-малко 25% от хората, страдащи от БАР.

Възможно е именно заради това опитите да са насочени към намаляване на маниакалните симптоми с антипсихоптици.

Вместо един ефективен литий страдащите от БАР приемат с различни препарати и състоянието им се влошава.

Изследователите призовават да се преразгледат методите за лечение на биполярно разстройство. А самите пациенти следва да обсъждат с лекар методите на лечение, за да са наясно защо им се изписват едни или други препарати.

Биполярно афективно разстройство – какво е полезно да знаем

Биполярното разстройство е едно от най-непонятните, от гледна точка на масовите представи, психическо състояние.

Ако представите ни за болестта основно се изчерпват с образи от филмите, то е полезно да се знае, че реалността на БАР е много по-специфична, отколкото изглежда.

Биполярното разстройство много наподобява на класическа депресия. Сред признаците на биполярен депресивен пристъп са необичайно ниска енергия, чувство за безнадеждност и отчаяние, загуба на интерес към работата.

Възникват проблеми с концентрацията и със запомнянето, мисли за самоубийство. Всичко това много наподобява на класическа депресия.

Без да се познава дадена медицинска история е на практика невъзможно да се определи, дали тази депресия е в резултат на биполярно разстройство или е просто депресивно състояние.

Съществуват различия при повишаване на настроението, вследствие на биполярно разстройство.

В долния край на спектъра се намира хипомания, при която човек не изпитва пълен маниакален пристъп, а само някой от симптомите.

В такива случаи енергията е полезна и целенасочена. Хората, които по-често се сблъскват с хипомания се намират в голяма опасност, тъй като при тях се запазва риска от мания.