На косата не се образуват бръчки, не може да издаде възрастта, но защо жените толкова търсят антиейдж продукти за коса? Причината е в желанието за експерименти, която понякога коства поддържания и естествен вид, естествения блясък.

Можем ли да възстановим косата с антиейдж продукти и съществуват ли такива?

Защо косата старее

Основната причината за стареене на косата се крие в гените. Пълноценна грижа за косата, използване на качествени и скъпи средства, но тези манипулации са безсмислени при неблагоприятна наследственост.

Същото може да се каже и за генетичната предразположеност към ранната загуба на пигмента меланин. Ако някой от предците е побелявал рано, тоест ранно потискане на функцията на меланоцитите – клетки, образуващи меланин, то с голяма степен на вероятност същото ще се случи в следващите поколения.

Голямо значение има и естествения цвят на косата. Естествените блондинки почти никога не побеляват, тъй като в тяхната коса меланинът е малко, а това означава, че последствията няма да са особено забележими.

Най-често обаче причина за лошото състоянието на косата се дължи на неправилна грижа. Често оформяне на прическа и боядисване, изправяне, къдрене и други манипулации неблагоприятно се отразяват на структурата и на обема на косата.

Неправилната грижа за косата, използването на неподходящи за този тип средства, агресивните миещи вещества нарушават целостта на кератиновия слой. Косата се обезводнява, правят я суха и безжизнена, наподобява слама.

Основна грижа или нейното отсъствие

Колкото и парадкосално да звучи, но колкото по-малко процедури жената си прави на косата, толкова по-добре изглежда.

Това е лесно да се проследи при бъдещите жени – девойките, които нищо не правят с косата си освен да я мият и понякога използват шампоан и я разресват.

При порасналите момичета косата изглежда жива, блестяща, излъчва здраве и красота. Веднага щом девойката започне да се боядисва, започне да си къдри правата коса или да изправя къдрата по рождение, се появяват проблеми.

Разбира се, много от тях успяват да решат възникналите проблеми с правилна грижа, използване на съвременни препарати с активни частици, например, аминокиселини.

Възможност да използват качествени професионални средства имат не всички, а обикновените невинаги се справят със своята задача.

На голяма популярност сред дамите се радва проверения временен метод – подхранването на косата с масла, които до сега остават главно средство на Изтока.

Практиката показва, че нанасянето на масла на косата не е особено подходящо за европейските жени и за тези със славянска външност.

Техните коси не са толкова тъмни, а са по-тънки и меки и тези масла ги правят по-тежки и се мият много трудно, което допринася за влошаване на състоянието на косата.

Красотата на косата е в липсата на посивяване

Наистина, за повечето жени това е основен критерий за привлекателността и за младостта на косата. За много дами красотата е синоним на цвят и затова с посивяването трябва да се борим.

По понятни причини връщането на естествения цвят на косата, като се въздейства на вътрешните процеси в организма, не е възможно.

Остава само да се действа отвън, тоест остатъкът да се маскира с помощта на боя. Голяма част от натуралните оцветители не са подходящи за това и жените предпочитат готовите бои и винаги обръщат внимание на това колко добре се справят със сивата коса.

При желание не само да се скрие възрастта, но и да се запази естествената красота, като се отчитат и други немаловажни нюанси, и особености на боите за коса.

Агресивните компоненти, например, неблагоприятно влияят на структурата на косъма и затова е по-добре да забравим за тях.

Подхранващите и укрепващите вещества от типа на екстракти и билки, минерали, витамини и пчелно млечице се приветстват. Колкото по-малко е стресът за косата при боядисване, толкова по-натурално ще изглежда цветът.

Какво помага за запазване на младостта на косата

Грижа за косата – това не е само редовно миене, използване на балсами, възстановяващи спрейове и серуми. Но има и други методи – това е например, масаж на скалпа. Стимулирането на разположените в епидермиса съдове оказва косвен, но положителен резултат.