Изследване показва, че унищожаването на бактериите Хеликобактер пилори в стомаха понижава риска от рак на този орган, дори при предразположеност към неговото развитие.

Хеликобактер пилори и болестите на стомаха

Хеликобактер пилори е бактерия, с която са заразени приблизително половината от хората на планетата. За откритието на нейната роля в развитието на язвената болест през 2005 г. е присъдена Нобелова награда.

Ерадикацията на тази бактерия, тоест нейното унищожаване с помощта на антибактериална терапия, е важна част от лечението на гастрит и на язва на стомаха.

Известно е, че присъствието на H.pylori в стомаха е свързано с повишен риск от развитие на рак на този орган. Предходни изследвания показват, че ерадикацията на тази бактерия може да понижи риска от тази болест.

Ново изследване

Новото изследване е интересно с това, че участниците в него са наблюдавани 20 г. В него взели участие 800 души от два града на Колумбия, в които е висока заболеваемостта от рак на стомаха.

При всички били установени предракови увреждания на лигавицата – дисплазия, чревна метаплазия, атрофичен гастрит, 97% били инфектирани с хеликобактер пилори.

Половината от тях преминават курс по антибактериално лечение.

На участниците вземат биопсия от лигавицата на стомаха след 3,6,12, 16 и 20 г. след началото на изследването.

Резултатите се оценяват по специална хистологична скала за определяне на риска от развитие на рак на стомаха.

На участниците, които не минават лечение в началото на изследването, предлагат на 6-тата година от изследването, но то не било прието от всички.

В края на изследването при участниците, които преминали лечение от H.pylori, рискът от развитие на рак на стомаха, бил с 41% по-нисък, отколкото при тези, които не се лекували.

След лечението атрофичният гастрит при участниците претърпява частично обратно развитие, а чревната метаплазия, изменение на структурата на лигавицата на стомаха, прогресирало по-бавно.

Най-добрите хистологични показатели при участниците в изследването, които преминали лечението, били на 12-тата година от изследването.

След това рискът от рак на стомаха започнал малко да се увеличава. В заключенията си учените посочват, че ерадикацията на H.pylori понижава риска от рак на стомаха с много години.