Учените разкриха причината защо грипът често се усложнява от бактериална пневмония. Аналогичният механизъм, според авторите, може да действа и при COVID-19.

Как може да се пребори средно тежка пневмония

Резултатите от изследването са публикувани в списание Proceeding of the National Academy of Sciences.

Най-честата причина за смърт при тежко протичане на грипа е свързана не със самата вирусна инфекция, а с развиващите се усложнения под формата на усложнения на бактериална пневмония.

По време на пандемията от испански грип през 1918-20 г. млади и като цяло здрави хора умират масово от белодробни възпаления, причина за които е пневмококова инфекция, която и днес остава най-често причина за извънболнична пневмония.

Аналогични двойни свързани инфекции ежегодно отнемат живота на хора по цял свят.

Шведски изследователи от Каролингския университет заедно с техни колеги от Сингапур решават да разберат защо инфекции от грип водят до повишен риск от развитие на бактериална пневмония.

Авторите изучават предизвиканите от грип изменения в долните дихателни пътища, които влияят на увеличаването на пневмококите в белите дробове.

Кои бактерии най-чести провокатори на бактериални пневмонии

При използване на модели с животни изследователите установяват, че по време на вирусна инфекция хранителните вещества и антиоксиданти, сред които витамин С, отделяни от организма за борба с вируса, се просмукват от кръвта в белите дробове, създавайки там среда, благоприятна за нарастването на бактериите.

Във възпалителна среда, бактериите увеличават образуването на ензима на HtrA, отслабващ имунната система и способстващ за по-нататъшно разпространение на бактериалния патоген в заразените от грипа дихателни пътища.

Способността на пневмокока да се разраства в долните дихателни пътища по време на грип очевидно зависи от богатата на хранителни вещества среда с по-високо ниво на антиоксидантите, което възниква по време на вирусна инфекция, а също и от способността на бактериите да се адаптират към околната среда и да се предпазват от унищожаване на имунната система.

HtrA – това е ензим, протеаза, който отслабва имунната система и позволява на пневмококовите бактерии да проникнат в защитния слой на клетките вътре в дихателните пътища.

Авторите предполагат, че възможна стратегия за борба със свързаните с грипа бактериални пневмонии може да стане използването на инхибитори на протеаза.

Досега не е известно чувствителни ли са болните от коронавирус към вторични бактериални инфекции, но изследователите смятат, че аналогичните механизми потенциално могат да бъдат установени и при тежко болни с COVID-19.

Вероятно острото възпаление на белите дробове, независимо от причината, води до „изтичане” на хранителни вещества и антиоксиданти, а също и до образуване на среда, която способства за ръста на бактериите.

Изследователите се надяват, че техните резултати ще бъдат използвани за разработване на нови методи на лечение на двойни инфекции, свързани с грипния вирус и пневмококовите бактерии.

Как да се избегнат усложнения на пневмония

За да се избегне развитието на тежки бактериални пневмонии и при млади хора, е необходимо да прекарват повече време на чист въздух, на открито, по възможност да се излагат на слънце по-продължително време.

Най-рисковият сезон за пневмонии е настоящият, тъй като човек много лесно може да преохлади, и да се създадат условия за развитие на белодробно възпаление, особено ако е налице и вирусна инфекция.

През летния сезон болните от пневмонии са сравнително малко, но когато трайно застудее, те се увеличават.

Ако пневмонията протича леко, може да се приложи и допълващо народно лечение, например, да се похапва често чесън, както и сусам, които спомагат за по-лесно отхрачване.

Важно е основното лечение да се допълва и със спазване на строг дневен режим. Своевременно лягане – не по-късно от 22-23 часа, и разходки на чист въздух, при слънчеви дни, когато е най-топло – около обяд от 13 до 15:30 часа.

През зимния сезон тогава вероятността от преохлаждане е най-малка, като се предпочитат слънчеви маршрути. Слънцето е враг на пневмонията и увеличава съпротивителните сили на организма, затова трябва да прекарваме поне по 30 минути дневно под неговите лъчи, стига денят да не е облачен.