Арганово масло – изцежда се от вътрешността на костилките на плодовете на вечнозеленото реликтово дърво аргания, което расте основно в сухите райони на Мароко – с 2.5 пъти по-скъпо от маслото от гроздови костилки или макадамия, с 11 пъти по-скъпо от жожобата и с 15 пъти превъзхожда по стойност прасковеното масло, което се добива от семето на прасковата.

Очевидно високата цена се определя от ограничения регион на разпространение на източника на това масло, сложната технология за неговото получаване, а също и много краткият срок на годност на продукта – от 3 месеца до 6 години, като при понижаване на температурата маслото необратимо се сгъстява.

Нека разгледаме, защо толкова ценно аргановото масло като средство за разкрасяване.

Арганово масло – състав и полза

Безкрайната конкуренция сред производителите на козметика постоянно ги кара да пускат нови продукти на своите марки – кремове за лице, средства за грижа за тялото, косата и ноктите.

И доста екзотичното арганово масло бързо се превърна в модерна съставка. Въпреки че съставът на маслото убеди специалистите в неговата немалка полза за кожата и косата.

В състава на неосапунващата се част на аргановото масло влизат моно- и полинаситени мастни омега киселини – олеинова, линолова, алфа-линоленова, стеаридонова, а също и наситени такива – палмитинова, стеаринова, миристонова.

Съставът на мазнините е сходен с този на зехтина, на сусаменото и фъстъченото масло. Ненаситените мазнини в маслата способстват кожата да запазва влажността си и същевременно да остане еластична.

Каротиноидите – аргановото масло съдържа 0.4% провитамин А, могат да защитят кожата от ороговяване и от вредното въздействие на слънцето.

В сравнение със зехтина, аргановото масло съдържа почти 2 пъти повече токоферол – витамин Е, и по-точно алфа и гама токоферол.

Ползата от този витамин е в това, че повишава еластичността на кожата, действа подхранващо и спомага за регенерацията на увредените клетки на епидермиса, намалява възпалението и укрепва стените на капилярите.

Доказано е, че токоферолът помага за намаляване на белезите от раните и препятства появата на стрии по кожата.

Полифенолите в аргановото масло – ванилова и феруловата киселина, тирозол, кверцетин и мирицетин, забавят пероксидното окисляване на липидите и осигуряват антибактериален ефект.

Ползата от полифенолите се състои в това, че се борят с фотостареенето, доколкото са способни да поглъщат ултравиолетовите лъчи и така да защитават кожата от тяхното разрушително въздействие.

Най-ценното фенолно съединение в състава на аргановото масло е феруловата киселина, която противодейства на свободните радикали по-ефективно, отколкото витамините А и С.

Аргановото масло съдържа сквален – органично съединение, участващо при образуването на холестерола, стероидните хормони и витамин Д в човешкия организъм.

Кожата ни съдържа 12% сквален, който омекотява, овлажнява кожата и защитава нейните клетки от окислителните процеси.

До голяма степен благодарение на този компонент аргановото масло помага против бръчки толкова ефективно, стимулирайки растежа на нови клетки и намалявайки проявленията на възрастовите изменения на кожата.

Също така в аргоновота масло има редки растителни Д-7 стеарини – фитостероли, шотенол и алфа спинастерол, които се откриват само в маслото от семената на растящия в Мексико кактус Senita Cactus.

Тези фитостероли не само намаляват всякакви възпалителни процеси, но и стимулират образуването на нов колаген, който се губи от действието на слънцето и при стареенето.

Ползата от употреба на арганово масло външно се състои в това, че помага за обезпечаване на влажността на кожата.