L-аргинин /амино -5 –гуанидинопентанова киселина, C6H14N4O2/е изолиран за първи път през 1886, според сведенията от екстракт лупина (Lupinus SPP) под формата на посадъчен материал, която принадлежи към семейство бобови растения.

Аргинин се нарича аминокиселина, обикновено произвеждана от организма, и се открива в множество храни, които се състоят от белтъчини.

Амино -5 –гуанидинопентанова киселина се превръща в азотен оксид - агент, разширяващ кръвоносния съд, наричан вазодилататор, в тялото.

Скорошни изследвания показват, че аргининът може да помогне за лечение на заболявания, които се подобряват с увеличаване на вазодилатацията.

Тези клинични състояния са болки в гърдите, атеросклероза /частично или пълно запушване на артерията/, сърдечно-съдови заболявания, сърдечна недостатъчност, еректилна дисфункция, периферна съдова болест и главоболия от подуване на кръвоносен съд.

Аминокиселината също стимулира производството на белтъци в тялото и е изследвана за лечение на рани, за натрупване на мускулна маса, за повишаване на производството на сперматозоиди и за предотвратяване на загуба на тъкани при хора с тежки заболявания.

Въпреки това прилагането му трябва да се осъществява с повишено внимание.

Тъй като Амино -5 –гуанидинопентановата киселина се свързва със смъртни случаи при някои хора със сърдечни заболявания.

Внимание също е необходимо при използването ѝ за лечение на прееклампсия /високо кръвно налягане по време на бременност/.

Аргинин хидрохлорид се използва за лечение на метаболитна алкалоза, но трябва да става под надзора на квалифициран медицински специалист.

Аминокиселината понякога се инжектира венозно за измерване на нивата на растежния хормон при хора се тестват за нарушени нива на растежния хормон като при панхипопитуитаризъм, гигантизъм, акромегалия или аденом на хипофизата.

Американската администрацията за храните и лекарствените средства е одобрила това приложение.

Хората с вродени дефекти в синтеза на карбамид могат да имат високи нива на амоняк в кръвта и метаболитна алкалоза. Съществуват солидни доказателства, подкрепящи използването на аминокиселината за това състояние.

Амино -5 –гуанидинопентановата киселина трябва да се избягва, когато нейно количество е завишено в кръвта. Квалифициран медицински специалист след да упражнява надзор при употребата.

Съществуват научни доказателства, че хранителните добавки, съдържащи L-аргинин могат да бъдат полезни за хора с исхемична болест на сърцето, стенокардия или запушени артерии, което се дължи на неговия дилатиращото му действие върху кръвоносните съдове.

Но са нужни по-дългосрочни и по-мащабни проучвания, които да потвърдят тези първоначални положителни ефекти.

Действието на амино -5 –гуанидинопентанова киселина е изследвано при хора със сърдечна недостатъчност. Но е нужно провеждането на по-продължителни проучвания, за да се потвърди клиничната полза от употребата на хранителни добавки L-аргинин при хора със сърдечни заболявания.

Малко на брой, но авторитетни проучвания съобщават, че аргининовата терапия повлиява положително на хора, които страдат от накуцване или периферна съдова болест.

Периферната съдова болест, позната също като интерминентно накуцване представлява стесняване на кръвоносните съдове на краката и стъпалата, което води до болезнени усещания в тези части на тялото и бърза уморяемост.

Адренолевкодистрофия /АЛД/ представлява рядко наследствено заболяване, което се характеризира с увреждането на мозъка и надбъбречните жлези. То води до деменция и надбъбречна недостатъчност.

Аргининовите инжекции могат да спомогнат за овладяване на последствията от прогресирането на заболяването.

Но въпреки това повечето резултати от проведените изследвания са неубедителни. За това са необходими допълнителни такива, които да оценят използването на аминокиселината за лечението на това заболяване.