Какво е артериална тромбоза?

Артериалната тромбоза е състояние, при което кръвта се съсирва в артерия. Състояние се характеризира като много опасно, тъй като е възможно да се блокира притока на кръв към важни органи.

В зависимост от мястото на формирането на съсирека, артериалната тромбоза може да стане причина за много сериозни състояния като:

 • Инфаркт – засяга се притока на кръв към сърцето;
 • Инсулт – определена част от мозъка остава без кръвоснабдяване;
 • Периферно артериално заболяване, при което притокът на кръв към краката бива засегнат.

Кои са хората, които са изложени на риск от артериална тромбоза?

Артериалната тромбоза е сериозно състояние, което може да има сериозни последствия за здравето и дори да доведе до фатални случаи.

Въпреки че някои фактори за риск от тромбоза не могат да бъдат контролирани, съществуват стъпки и промени в начина на живот, които могат да помогнат да се намали вероятността от нейното развитие.

Съзнаването на факторите за риск е ключово за вземането на предпазни мерки. В повечето случаи, артериалната тромбоза се развива в резултат на уврежданията на артериите, предизвикани от атеросклероза.

Атеросклерозата се характеризира със задължителното наличие на плаки върху вътрешните стени на артериите, които съдържат калций, холестерол и други материали.

С течение на времето, тези плаки могат да се втвърдят и стеснят просвета на артерията.

Когато плаките се разкъсват или треснат, това може да доведе до образуване на тромб, който може да блокира артерията и да предизвика сериозни проблеми.

Хората, които са изложени на повишен риск от артериална тромбоза, обикновено имат няколко общи характеристики и фактори.

Прекаленият прием на мазнини в храната може да допринесе за натрупването на холестерол и образуването на плаки в артериите.

Също така, тютюнопушенето нарушава нормалния кръвообращение и увеличава риска от артериална тромбоза чрез насърчаване на възпаление и увеличаване на сгъстяването на кръвта.

Прекомерният прием на алкохол може също да увеличи риска от артериална тромбоза, като повиши кръвното налягане и предизвика възпаление в съдовата система.

Наднорменото тегло и липсата на физическа активност също са сред факторите, които могат да увеличат вероятността от артериална тромбоза.

Диабетът, независимо дали е първи или втори тип, също е значителен фактор за риск от артериална тромбоза.

Нерегулираният захарен метаболизъм може да доведе до увреждане на стените на артериите и насърчаване на образуването на плаки.

Високото кръвно налягане и високите нива на "лошия" холестерол (LDL) са също свързани с увеличен риск от артериална тромбоза.

Тези фактори могат да повлияят на здравето на съдовата система и да увеличат вероятността от образуване на тромби.

С нарастването на възрастта, рисковете от артериална тромбоза се увеличават. Възрастните хора са по-изложени на риск поради натрупането на възрастови промени в съдовата система и наличието на други фактори за риск, които могат да се развият през годините.

Промените в начина на живот, включително здравословната храна, физическата активност, спирането на тютюнопушенето и редовни проверки на здравето с лекар, могат да помогнат значително за намаляване на риска от артериална тромбоза и свързани с нея сърдечно-съдови заболявания.

Лечение на артериална тромбоза

Артериалната тромбоза се лекува по преценка на медицински специалист с лекарства или с хирургична интервенция.

В някои от случаите се предписва лечение с тромболитични лекарствени средства или тромболитици и те се използват, за да се разтвори кръвния съсирек  и да се възобнови кръвния поток по артерията.

Тромболитици са например медикаментите атеплаза и ретеплаза. Лекарствените средства, ако започнат да се приемат непосредствено след инфаркта или инсулта.

Хирургично лечение

Хирургичната интервенция при артериална тромбоза има за цел да деблокира запушената от тромба артерия или да се пренасочи кръвния поток около мястото на съсирването.

Коя от операциите да се приложи се преценява в зависимост от това колко тежко е състоянието на пациента и къде точно е запушването. Хирургичните интервенции са:

 • Поставяне на стент – в запушената артерия се метална куха тръбичка, наречена стент и се поставя така, че да се разшири артерията и да се предотврати бъдещо запушване.
 • Байпас – взема се кръвоносен съд от друга част на тялото и се поставя по такъв начин, че да се заобиколи мястото на кръвосъсирването.
 • Ако кръвосъсирването е във врата е възможно да се наложи и операция, наречена каротиднаендартеректомия. Хирургът прави разрез в зоната на шията и отстранява плаките от артерията.

Как да намалим риска от артериална тромбоза?

Рискът от тромбоза не може да се предотврати напълно , но има начини да бъде ограничен:

 • Ако „лошият“ холестеролът ви е висок, трябва редовно да приемате лекарствата като статини, които са ви изписани.
 • Прием на лекарства за разреждане на кръвта също са полезни като варфарин или антитромбоцитни лекарства например леки дози аспирин или клопидогрел.

Ще намалите риска от артериална тромбоза и изобщо ще се предпазите всякакви сърдечно-съдови заболявания, ако:

 • Спрете тютюнопушенето;
 • Ограничите дневния прием на сол до полезните за човешкия организъм нива – около 2 грама дневно;
 • Постепенно изключите от менюто мазните храни, особено тези с наситени мазнини;
 • Ядете поне по ябълки дневно или други плодове или зеленчуци;
 • Поддържате умерено физическо натоварване минимум 150 минути седмично. Можете да практикувате колоездене, плуване, джогинг или просто няколко пъти седмично енергично да почиствате жилището си.