Какво представлява албинизмът?

Албинизмът е генетично заболяване, наричано още и ахромия. То се характеризира с дефицит в производството на меланин и пълна или частична липса на пигмент в кожата, косата и очите. Това наследствено заболяване се среща при хора от всички раси и при почти всички бозайници и влечуги.

Макар и да е наследствено заболяване, то няма фамилна анамнеза, тоест ако вие имате албинизъм е много вероятно никой друг 3-4 поколения назад в семейството ви да не е развил това заболяване.

Хората с албинизъм, макар и да са здрави като всички останали хора, в повечето случаи имат проблеми със зрението. Силно са податливи на слънчеви изгаряния и по-често развиват рак на кожата, ако не вземат редовно мерки, за да се предпазят от слънчевата светлина.

Какви са причините за заболяването?

Учените са установили няколко гени, които причиняват албинизъм. И двамата родители трябва да са носители на дефектния ген, който причинява албинизъм, за да бъде детето с албинизъм. И когато нито един от родителите няма албинизъм, но е носител на дефектния ген, то шансът детето им да се роди с албинизъм е 25 %.

Какви са симптомите на албинизъм?

Признаците на албинизма обикновено, но не винаги са видими по кожата на лицето, косата и очите.

Въпреки че албинизмът се характеризира с бяла или много светлоруса коса и розова или бяла кожа, кожната пигментация може да варира от бяла до нормален цвят, както при хората без албинизъм. При някои хора с доминантен албинизъм цветът на кожата никога не се променя.

При други хора производството на меланин може да започне и да се увеличава през детството и юношеските години и това може да резултира в частично възстановяване на пигментацията. При излагането на слънце при някои хора могат да се появят:

 • Лунички;
 • Бенки – с или без оцветяване, като бенките без пигментация са розово червени на цвят;
 • Големи лунички подобни на петна;
 • Могат да придобият и тен.

Цветът на косата също може да варира от много светлорус и напълно бял до нормално кафяво или кестеняво оцветяване на косата. Като косата може също да потъмнее с началото на зрелостта.

Цветът на очите може да е различен и да варира от много светлосин до кафяв и да се променя с времето.

Какви са признаците и симптомите на албинизма свързани със зрителната функция?

 • Нистагъм – неволеви движения на очите
 • Силно късогледство или далекогледство
 • Кривогледство – невъзможност на очите да се насочат едновременно към един същ зрителен обект
 • Силна чувствителност към светлина – фотофобия
 • Астигматизъм – състояние, което причинява замъглено зрение

Лечение на албинизъм

Понеже албинизмът е генетично заболяване възможностите за лечение са ограничени. Но правилната грижа за поддържането на здравето на очите и редовните прегледи за аномалии по кожата са особено полезни при албинизъм.

 • Най-вероятно ще се наложи носенето на очила или контактни лещи, като се необходими редовни профилактични прегледи при офталмолог.
 • Лекуващия лекар също трябва да преглежда редовно кожата на болния от албинизъм, за наличие на рак на кожата или лезии, които могат да доведат до карцином.

При албинизъм можете да си помогнете сами като:

 • Нанасяте крем със слънцезащитен фактор поне 30 и който предпазва от UVA и UVB слънчеви лъчи.
 • Избягвате излагането на силно слънце, например на голяма надморска височина или през лятото.
 • Носете предпазни дрехи като ризи с дълги ръкави, дълги панталони и широкополи шапки.

Защитите очите като носите тъмни очила, които блокират ултравиолетовите лъчи или затъмнени лещи със същата функция.