Учените от много години спорят може ли редовното пиене на аспирин да предотврати или да облекчи болест на Алцхаймер и други видове деменции.

Аспиринът не е панацея срещу старческото слабоумие

Ново мащабно изследване показва, че този препарат не може да предотврати когнитивни нарушения. Научният труд е публикуван в списание Neurology.

Аспиринът е противовъзпалително средство, което повече от 100 години се използва за борба с болките и симптомите на простуда. От 1980 година в ниски дози се използва за профилактика на сърдечно-съдови инциденти.

Свойството на аспирина да разрежда кръвта давало надежди на учените, че може да понижи количеството отлагания на амилоид – белтък, отговорен за развитието на болестта на Алцхаймер, в мозъка. Изследванията върху хора не показват същия ефект.

Най-новото изследване, проведено от учени на университета Монаш, обхванало 20 000 участници.

Всички те били на възраст от около 70 години, нито един от тях не страдал от деменция в началото на изследването. Половината от участниците приемали ниски дози аспирин, другата половина плацебо.

Участниците минават през тест на паметта и мислене преди началото на изследването, по време и след неговото приключване.

Средно наблюдението продължило 4,7 години. Учените не открили разлика – в двете групи – с аспирин и без него, леките когнитивни нарушения и деменцията се развивали с приблизително еднаква вероятност.

Със съжаление се отбелязва, че и този път опитите за откриване на лекарство срещу деменция и този път се увенчават с неуспех.

Защо аспиринът не е препоръчителен в напреднала възраст

Все още не са разработени официални ръководства с препоръки за възрастни как да предотвратят или забавят развитието на деменция.

Аспиринът, дори и да беше наистина ефективен, има редица странични ефекти, затова не е желателно да се приема постоянно, още повече в напреднала възраст, когато организмът е доста по-уязвим.

Дразни и стомаха, което се отразява неблагоприятно на неговото усвояване и започва да вреди на други органи.

Както детският организъм има своите специфики при усвояването и действието на различните лекарства, така и на тези, които са в напреднала възраст.