Очите имат мускули и както всички други, те могат да се напрегнат прекомерно и да се уморят.

Веднага щом това се случи, човек изпитва редица симптоми. В медицината това състояние се нарича астенопия.

Колко е опасно това състояние и как се лекува

Какво е това астенопия

Това е група симптоми, възникващи след интензивна и продължително зрително натоварване.

Другото название и синдром на уморените очи или цифрово напрежение. В Международната класификация на болестите астенопия е включена в групата на субективните зрителни разстройства.

Синдромът обикновено се открива при различни офталмологични нарушения – от функционални до органични.

Астенопията се проявява по различен начин. Например, в ежедневието човек няма проблеми със зрението, но след 30-40 минути шофиране на автомобил станат неясни контурите на пътните знаци и се размазва светлината на светофарите и на фаровете.

Синдромът на уморените очи се среща при деца и възрастни от всички възрасти. В едно изследване се привеждат данни, че 46% от възрастните изпитват астенопия по време или след работа на компютър, сред учениците такива са не по-малко от 23%.

Синдромът на уморените очи сигнализира за вече съществуващо разстройство, както и за наближаващ проблем. В зоната на голям риск са:

 • Тези, които работят продължително време на компютър или са заети с дейности, изискващи продължителна зрителна концентрация.
 • Хората с проблеми със зрението, особено тези, които имат нужда от корекция. Далекогледство, късогледство и астигматизъм са сред най-разпространените сред тези причини.

Според лекари прекомерното зрително напрежение – това всичко е астенопичен синдром. Казано по-просто, това е умора на очните мускули, предизвикана от различни причини, една от които е липса на очила или контактни лещи у човек.

Очите притежават функция акомодация, приспособяване на органа към промяна на външните условия. Адаптират се към състояние, при което са необходими очила, но такива няма. Това обаче не може да продължава дълго. Именно тогава възниква и астенопичния синдром.

Очите се уморяват да неутрализират всички офталмологични проблеми – било то астигматизъм, скрита хиперметропия или миопия.

Симптоми на астенопия – умора на очите

Обикновено се проявяват след продължителна работа на компютър или по време на четене, особено ако шрифтът е малък или осветлението е слабо.

Това най-често се съпровожда с явен дискомфорт – зачервяване или сухота на очите.

Налице са и неокулярни симптоми. Например, главоболие, болки в гърба или в шията. Ето кои са и най-разпространените проявления на астенопия:

 • Сърбеж, зачервяване и сухота на очите;
 • Затруднения с фокусирането върху цифровите и други източници на светлина, на текст в изображенията;
 • Световъртеж, главоболие, болка в областта на клепачите;
 • Ригидност на тилните мускули, обща умора и болки в гърба.

Понякога се случва в зряла възраст след пълно офталмологично изследване се открива скрито късогледство.

Това силно затруднява работата на цилиарния мускул, който отговаря за акомодацията, което предизвиква усещане за пелена пред очите или сухота.

Най-опасният симптом е главоболието. Всички хора с признаци на главоболие в областта на челото, дискомфорт след голямо зрително натоварване е необходимо да си поискат направление за офталмолог от личния лекар.

Какво провокира умора на очите

 • Продължителна концентрация върху разположени близко обекти;
 • Дълго гледане на електронни екрани, сред които компютри, смартфони и видеоигри;
 • Четене, продължително време, сред които и от цифрови носители;
 • Шофиране, особено в сумрак или тъмното време на денонощието;
 • Вече съществуващи проблеми със зрението.

Какво да правим, ако очите се уморяват

На първо място, да се обърнем към офталмолог, да си поискаме направление от личния лекар за преглед при такъв специалист.

Провеждат се необходимите изследвания, и по-точно преглед на очното дъно с разширена зеница. За тази цел се слагат капки, предизвикващи парализа на цилиарния мускул, за да се видят реалните стойности на зрителната острота.

По-нататъшната тактика зависи от причините за астенопия. Съществуват няколко метода за лечение на астенопия:

 • Медикаментозен, когато лекарят назначава специални препарати, подобряващи работата на цилиарните мускули;
 • Физиотерапевтичен, състоящ се в изписването на различни методи на физиовъздействие на микроциркулацията и кръвообращението като цяло;
 • Подбор на правилната корекция.

Също е важно да се спазват общите правила за хигиена, които са много прости. При продължително зрително натоварване е необходимо да се правят почивки. Тук се прилага правилото 20/20/20. На всеки 20 минути да се откъсваме от екрана за по 20 секунди, и да гледаме обекти, намиращи се на 5-6 метра от нас.