Смята се, че болката в ставите е признак на артроза или артрит. Оказва се, че съвсем не е задължително. Има и други причини за поява на такъв симптом.

Каква е връзката между здравето на червата със ставите

Случва се у човек с болни стави внезапно да започне да го боли корема. Или обратно, при проблеми с дебелото черво внезапно се възпаляват ставите. Това съвпадение или има някаква връзка? И най-важното е какво може да се направи?

Едно лекуваме, друго разболяваме възможни са дори и кръвотечения.

Заболявания на ставите обикновено са хронични: например, артроза или ревматоиден артрит. При тези заболявания ставите на практика постоянно болят. За да живеем спокойно и да имаме възможност за придвижване, е необходимо да приемаме обезболяващи.

На всички с хронична ставно заболяване се назначават нестероидни противовъзпалителни. Често обаче те предизвикват странични ефекти и дори сериозни усложнения от страна на стомашно-чревния тракт.

Нестероидните противовъзпалителни понижават естествената защита на дебелото черво, правейки го по-уязвимо пред действието на вътрешните и външните агресивни фактори.

В резултат лигавицата на органа по-бързо се уврежда, а се възстановява, обратно, по-бавно. И тогава по нея се появяват ерозии и язви,

Някои смятат, че за да пострада лигавицата на стомашно-чревния тракт, е необходимо нестероидните противовъзпалителни да се използват не на таблетки, а на свещи или на инжекции.

Това изглежда логично, тъй като препаратът може да попадне в дебелото черво само при перорален прием, тоест ако погълнем таблетки или капсула.

Всъщност вредното въздействие на обезболяващите върху червата е по-различен и не е свързан с прякото раздразнение на чревната стена и приета през устатата таблетка.

Дебелото черво се уврежда вследствие на нарушеното образуване на простагландини, възникващи вследствие на приема на обезболяващи. Затова странични ефекти могат да се развият независимо от начина на приложение на нестероидните противовъзпалителни.

За възстановяване образуването на простагландини и защита на стомаха и червата от вредното въздействие на нестероидни противовъзпалителни, е препоръчително използването на препарати от групата на ребамипидите.

И други лекарства също могат негативно да повлияят на лигавицата на стомашно-чревния тракт. Например, това се отнася за кортикостероидите, които с години се приемат от хората с автоимунни увреждания на ставите, например, от ревматоиден артрит. Макар и в по-малка степен от обезболяващите, но и тези препарати също увреждат чревната стена.

Неочевидни или скрити причини за болки в ставите

Възпалителни заболявания на дебелото черво

Към тях се отнасят болест на Крон, неспецифичен язвен колит и редица други заболявания. Това са хронични заболявания, които могат да се лекуват и да се контролират, но не и да се излекуват.

Тяхното възникване е свързано с автоимунно възпаление на червата, тоест това означава, че тъканите на органа се засягат от собствения имунитет. Често обаче разбушувалата се имунна система не се ограничава само до храносмилателния тракт. Възможно е да засегне всякакви органи, включително при възпалителни чревни заболявания се развива и ставен синдром.

Серонегативният артрит или атралгия засяга приблизително 7% от хората с язвен колит и 15% от тези с болест на Крон. Рискът от поява на болки в ставите е значително по-висок при кожни симптоми.

Болестта протича в два варианта. В първия случай това може да е пауциартикуларен или олигоартикуларен тип. В този случай заболяването засяга до 5 големи стави, най-често страдат коленните стави, и симптомите отшумяват средно след 2,5 месеца.

Полиартикуларният тип засяга повече от 5 стави, често малките. Ако при първия тип червата и ставите се възпаляват едновременно, то при втория такава зависимост не е налице.

Ту се обажда коремът, ту ставите, и понякога, дори лекарите не могат да разберат коя е причината и кое е последствието.

Вторият тип заболяване може да остане неустановено много дълго и симптомите му да продължат с години.

Болест на Ройтер

Това е реактивно ставно заболяване, което възниква в отговор на инфекция. На първо място сред причините за болестта са половите инфекции – хламидиоза, и на второ са чревните.

За справяне с чревните проблеми възникнали заедно със ставните е необходимо:

  • Отстраняване на възпалението и понижение на проницаемостта;
  • Нормализация на моториката;
  • Възстановяване на микрофлората.