Авокадо, от английски alligatorpear – алигаторова круша, е високо вечнозелено дърво с големи плодове със същото наименование.

Плодовете на растението имат крушовидна, овална или кръгла форма и достигат размер от 5-20 см. По тегло могат да достигнат и до 2 кг.

Отгоре авокадото е покрито с плътна кожа с тъмнозелен или черен цвят, а вътрешната месеста част обикновено е зелена с жълтеникав оттенък. Съществуват над 400 различни сортове авокадо.

Вкусът на този плод напомня на краве масло с подправки с вкус на зелени орехи. Поради високата си хранителна стойност през 1998 г. авокадото е било включено в Книгата за рекордите на Гинес.

Като селскостопанска култура хората са започнали това вечнозелено дърво още в 3-тото хилядолетие преди новата ера. За родина на авокадото се смята Мексико и Южна Америка.

Индианците, които населяват тези територии наричат този плод „масло на гората“. В европейските държави авокадото е донесено от испанците след едно от морските пътешествия до Американския континент.

Състав и наличие на полезни вещества

Като храна се използва меката вътрешна част на авокадото, която съдържа голямо количество витамини /Е, от група В, А, С,КК,РР, фолиева киселина/, минерали /калций, фосфор, калий, желязо, натрий, сяра, мед, хлор, йод, магнезий, бор, кобалт, манган и др./ и мононаситени мастни киселини, които много добре се усвояват от организма.

От консумацията на 1 средно голямо авокадо човек може да си набави 36% от необходимо за деня количество витамин К, 30% от фолиевата киселина, и да удовлетвори 20% от дневните нужди на пантотенова киселина /витамин В5 необходим за разграждането на въглехидратите/, витамин В6, на витамин С и калий – 2 пъти повече калий, отколкото се съдържа в 1 банан.

Когато авокадото се консумира заедно с други храни, то подпомага усвояването на хранителните вещества алфа и бета каротин и лутен, тъй като тези съединения са мастноразтворими.

Авокадо - хранителна стойност

1 средно голямо авокадо, обелено /136 грама/ съдържа:
• 227 килокалории;
• Мазнини -18 грама;
• Наситени мазнини – 3 грама;
• Въглехидрати – 12 грама;
• Растителни влакна – 9 грама;
• Натрий 3 грама;

Полезни и лечебни свойства

Авокадото притежава широк спектър от полезни за човешкия организъм свойства.

С включването на този плод към хранителния режим се понижава риска от развитие на заболявания на сърцето, в частност на инфаркт, на кръвоносните съдове – атеросклероза, хипертония и на кръвта – анемия.

Диетолозите препоръчва този плод на хора, които страдат от хроничен запек, катаракта,захарен диабет, заболявания на стомашно-чревния тракт, които се съпровождат с повишена стомашна киселинност.

Също така авокадото следва да се консумира редовно в следоперативен период, при възстановяване след прекарани инфекциозни заболявания, а също и при постоянни тежки физически натоварвания.

Манохептулозата, съдържаща се в авокадото, благоприятно въздейства на нервната система, като способства за понижаване на раздразнителността, умората, ободрява, подобрява способностите за концентрация и работноспособността.

Високото съдържание на витамин А и Е благоприятно въздейства и на кожата, като се наблюдава заглаждане на бръчките, намаляват размерите на възпалените или раздразнените кожни зони при псориазис, акне и екзема.

Благодарение на антиоксидантните си свойства авокадото предпазва клетките на организма от вредното въздействие на свободните радикали и по този начин действа и подмладяващо.

Този плод също така е с широко приложение и в козметиката и се използва при направата на различни маски за кожа и коса.