Възпламеняването настъпило по време на операция на аортата.

Австралийски лекари съобщиха за рядък случай. По време на операция за отстраняване разкъсване на аортата гръдната кухина на пациента се възпламенява.

Хирурзите успяват бързо да потушат огъня и успешно да зашият артерията. За случая бе съобщено в доклад, представен на конгреса на Европейската асоциация по анестезиология, провел се между 1 и 3 юни във Виена.

Пожар в гърдите от сух памучен тампон

През август 2018 г. в болница Остин в Мелбърн постъпва 60-годишен мъж. Нуждаел се от спешна операция за отстраняване на увреждания на възходящата част на аортата. В тази част на артерията се разкъсал вътрешния слой.

Проблемите с аортата били свързани с хронична обструктивна белодробна болест, това са група заболявания, характеризиращи с ограничаване на потока въздух в дихателните пътища.

С времето болестта прогресира, в белите дробове е възможно да се формират були, което се случило и при австралиеца.

За да се доберат бързо до сърцето, хирурзите под ръководството на Рут Шейлор били принудени да разрежат гръдната кост, която се намира в центъра на гърдите и предпазва сърцето от външни въздействия и белите дробове.

По време на тази процедура към гръдния кош прилепнала част от белия дроб и няколко були.

Докато хирурзите се опитвали да отделят белодробната тъкан от костта, те увредили една от булите, което повлякло след себе си изтичане на въздух от белите дробове.

За да не развие сърдечна недостатъчност мъжът, подали чист кислород.

Спиране на кръвотечението и пожар 

По време на операцията се използвала електрокаутеризация – процедура, която позволява да разрежат меките тъкани и да се спре кръвотечението от малките кръвоносни съдове.

Извършва се с помощта на прибор електрокаутер. По време на процедурата в гръдната кухина на мъжа има сух хирургичен тампон.

След като започнало подаването на чист кислород, на тампона попаднала искра от електрокаутера и се възпламенил. Огънят не причинява вреди на мъжа, тъй като лекарите потушават пламъка.

Впоследствие операцията преминава без ексцесии и лекарите успешно зашили аортата на пациента.