Много от нас знаят за алергията към прашеца, към кокошия белтък или към козината на домашните любимци.

По-малко са тези, които са наясно, че алергична реакция могат да предизвикат слънчевата светлина, презервативите, монетите и дори обикновената вода.

И още по-редки случаи, когато алерген за човека стават неговите собствени тъкани. Например, пот – това най-често се случва при мъже, а при жените се развива автоимунен прогестеронов дерматит, при който възниква алергия към месечния цикъл.

С какво започва тази странна алергия

Алергията към месечен цикъл като общо понятие това е, когато на фона на менструациите се променя състава на микрофлората и започва парене във влагалището и в областта на срамните устни.

Всъщност алергията няма нищо общо с това явление, и в такива случаи помага гинеколог – тези симптоми сочат към дисбаланс на микрофлората и активизация на патогенните микроорганизми, тоест развитие на инфекции при понижаване на местния имунитет.

Същинската алергия към месечен цикъл се развива при повишена чувствителност към прогестерон.

Прогестероновата чувствителност възниква при приложение на синтетични прогестини, например, при прием на хормонални противозачатъчни. Може да е повишена не само прогестеронната, но и естрогенната чувствителност.

Автоимунният прогестеронен дерматит – това е рядък тип хормонална алергия с автоимунен отговор на цитокина TH1 на клетките към естествения прогестерон, когато алерген става собствения хормон.

Неговото ниво се повишава след овулация, във втората половина на менструалния цикъл и нараства с наближаването на менструацията.

Съответно симптомите на алергията се появяват преди менструация, а с началото на кръвотечението постепенно намаляват.

Симптоми на автоимунен прогестеронен дерматит

В названието на заболяването присъства думата „дерматит”, която сигнализира за увреждане на кожата, алергията към месечен цикъл не се ограничава само до кожата най-често.

Названието се появява в средата на миналия век, когато успяват с точност да свържат повишаването на нивата на прогестерон и кожните проявления под формата на дерматит.

Всъщност в клиничната картина на заболяването има спектър от различни симптоми, но характерен признак е силен сърбеж.

Освен с кожни проявления тази алергична реакция, както и други форми на алергия, може да се прояви с ларингоспазъм с оток на ларинкса и анафилактичен шок.

Както и при другите видове алергии, за начало на автоимунния прогестеронов дерматит е необходим контакт с алерген. В първата половина на цикъла, преди овулация обриви или няма, или са слабо изразени.

От средата на цикъла започва обостряне с максимум клинична картина непосредствено преди менструалното кървене.

При тази цикличност и връзка с менструацията се поставя предварителна диагноза, която изисква проверка и диференциация с други видове алергии и дерматити.

Развива на възраст от 20 до 40 години

Най-вероятното време за развитие на този тип алергична реакция е възрастта от 20 до 40 години, активен репродуктивен период, макар и в изследванията да се срещат описания на случаи на тази алергична реакции и при подрастващи.

Понякога неин провокатор е бременност, време, през което се образуват повишени нива на прогестерон. Тогава симптомите на заболяването за първи път се появяват след раждането.

Преди бременността манифестацията на хормонална алергия в 75% от случаите се предизвиква от прием на противозачатъчни, които са със синтетичен прогестерон.

Също е неизвестно дали има наследствена предразположеност към алергията. В изследванията е описан случай на алергията при 3 родни сестри, но от какво е била предизвикана алергията изобщо не е ясно.

Според една от основните версии на патогенезата на болестта провокатор става приемът на синтетичен прогестерон, който притежава антигенност. Заради това започва образуване на антитела към синтетични прогестини и се повишава чувствителността към прогестерона като цяло.

Така възниква кръстосана алергия, и имунният отговор възниква вече към собствения хормон. Подобна реакция е възможна пи подготовка за инвитро оплождане.

Диагностика и лечение

Алергията към месечен цикъл може да се заподозре при явна връзка на кожните явления с фазите на менструалния цикъл.

Терапията се провежда с различни препарати в зависимост от тежестта и репродуктивния статус.

  • Местно за кожата са показни препарати с кортикостероиди;
  • Перорално или на инжекции се предписва преднизолон, конюгирани естрогени;
  • Инхибитори на синтеза на гонадотропини се препоръчват за прием 1-2 дни преди менструацията за 3 дни.
  • Възможно е назначаването на тамоксифен, който води до пълна ремисия, но се съпровожда с аменорея.
  • При тежка степен на автоимунна хормонална алергия към прогестерон е показна овариоектомия – премахване на яйчниците по хирургичен метод.