Канадски учени от Университета на Алберта установиха връзка между дневния режим при подрастващите и вероятността от развитие на алергии и бронхиална астма.

Ако през пубертета се ляга късно, се отключват алергии

В изследването взеха участие 1684 подрастващи на 13-14 години от Индия. Всички те били включени в проект за изследване на разпространеността на рисковите фактори за развитие на астма и алергия сред подрастващите /PERFORMANCE/.

Всеки участник попълва няколко анкети, чрез които учените изясняват страдат ли подрастващите от проявления на алергичен ринит или от бронхиална астма.

Изследователите също изясняват дали доброволците са „сови”, „чучулиги” или с друг хронотип. Също се отчитали и други фактори – активно и пасивно пушене, местожителство и други.

Оказва се, че подрастващите, които си лягат късно и стават на следващия ден, 3 пъти по-често страдат от бронхиална астма и 2 пъти по-често от алергичен ринит в сравнение с тези, които си лягат рано и рано стават.

Учените обясняват това с нарушение на образуването на хормона на съня мелатонин, който може да влияе на развитието на алергична компонента.

Как промяната на режима да повлияе на дихателните пътища

В следващия етап учените планират да проверят може ли промяната на режима да повлияе на дихателните пътища.

Късното лягане и ставане по обяд също така може да се отрази силно неблагоприятно на растежа през пубертета.

На около 16-17 години момчетата обикновено правят голям скок в ръста си, като само за едно лято е възможно да пораснат с 10 см и отгоре, но при спазване на подходящ дневен режим.  

За тийнейджърите това обаче е трудно, тъй като предпочитат да водят нощен живот, да се разхождат навън до късно, но ето, че индийско проучване показва, че това може да е вредно за тяхното здраве.

Разбира се, възможно е индийските деца да имат някои специфики, които обуславят развитието на тези заболявания на алергична основа. В Европа е възможно тези фактори да не са налице, затова резултатите не могат да се пренасят така, необходимо е провеждане изследване и тук.