Както знаем алергията е изключително разпространено заболяване на нашата съвременност. И се проявява по много различни начини. То представлява твърде силна ответна реакция на организма на някакъв дразнител – алерген.

Като алерген могат да действат различни вещества – хранителни продукти, прах, косми, прашец и др. При контакта с веществото алерген, предизвикващо реакцията на хиперчувствителност на организма, у пациента възникват редица алергични признаци, един от които е автоимунната уртикария.

Характеристика на патологията

Проявление на цяла група заболявания, всяко от които се характеризира с образуването на обриви по кожата. Съпровождат се със силен сърбеж и зачервяване, могат да се появяват и изчезват.

Зоните на тялото, които са предразположени към появата на обриви, могат да бъдат с размери от няколко сантиметра, но могат да засягат и значителна част от кожата.

Автоимунната уртикария може да протича в остра и хронична форма. Първата продължава до 10-15 дни. А хроничната е с продължителност от няколко години, средно от 3 до 5. През това време периодите на ремисии и рецидиви се редуват.

Така се проявява рецидивиращата уртикария. От резултатите от изследванията в повечето се случаи се установява, че хроничната уртикария е с автоимунен произход. Но има и персистираща форма, при която обривите постоянно се сменят с нови, тоест признаците на заболяването присъстват постоянно.

Обикновено хроничната форма на патологията се предизвиква от постоянното въздействие на предизвикващия фактор. За успешно лечение е важно да се открие произходът на заболяването и да се отстрани първопричината.

Механизъм на развитие

При алергичната форма на уртикарията под въздействието на алерген започва образуването на антитела, които при контакти с веществото-алерген впоследствие създават комплекс, под въздействието на който се разрушават клетъчните стени.

Хистамин и други съединения се отделят при този процес. Развитието на алергията започва след повторен контакт с алергена, но в организма антитела срещу него вече са се формирали.

Най-опасните алергени, които често предизвикват развитие на алергични реакции са цитрусовите плодове, медът, шоколадът, лекарствените препарати – нестероидни противовъзпалителни, антибиотици, цветен прашец, прах, косми от животни.

Лечение

Провежда се комплексно. На първо място е важно да се открие причината за алергията, тоест да се определи алергенът, предизвикващ заболяването. Най-добре е за пациента да избягва контактите с алергените.

Но ако това е невъзможно, то симптоматичното лечение позволява до известна степен да се тушират проявленията на алергията. Приемът на препарати антихистамини позволява да се намалят или значително да намалят симптомите на заболяването.

За локално нанасяне върху кожата могат да се прилагат специални мехлеми, позволяващи ускоряване минаването на уртикарията. Също с тази цел може да се препоръча използването на средства от народната медицина.

Допълнително на пациента се предписва лечение, насочено към укрепване на имунитета. Голямо значение има и правилното хранене. Също е важно да се поддържат умерени физически натоварвания.

Полезно ще бъде санаторно-курортно лечение. Кожните заболявания отлично се повлияват минералните води с високо съдържание на сяра. Дори има и провеждани научни изследвания в тази насока, които потвърждават действително целебното действие на серните съединения върху кожата.

У нас с високо съдържание на сяра и серни съединения са минералните води в Сапарева баня, Кюстендил, село Леново – Пловдивска област. Но балнеолечението е препоръчително едва след установяването на точната причина за уртикарията.