Бабите, които се грижат за своите внуци, живеят по-добре и по-дълго. Да, точно до този извод достига доктор Ронана Фактор в своето изследване за връзките между поколенията и по-конкретно за нивата на стрес при баби и дядовци, грижещи се за своите внуци.

Интересното откритие е направено след изследване, проведено сред повече от 500 граждани на немската столица Берлин на възраст по-голяма от 70 години.

Оказва се, че бабите и дядовците, грижещи се за своите внуци, имат значително по-ниски нива на стрес от контролната група, която се състояла от баби и дядовци, които нямат чест контакт със своите внучета.

Съвсем резонно по-високите нива на стрес при контролната група и намалелите при тестовата, дават на изследователката основанието да заключи, че заради по-ниските нива на стрес на тестваната група, тези участници ще живеят по-дълго като средна стойност.

Важно е да се отбележи, че при изследването, грижите за децата не са поверени на дядовците и бабите за постоянно, а по-скоро често или понякога.

Какви са аргументите за това явление

Аргументите на доктор Фактор са, че отношенията между баба и внуци или дядо и внуци допринасят за по-високите нива на хормона на щастието у възрастните.

Това от своя страна ги кара да са по-активни физически, а така и да поддържат тонуса на телата си.

Отдавна не е тайна, че общуването между нашите родители и деца има силна емоционална стойност и повлиява благотворно и на двете страни, както емоционално, а след горното изследване вече и физически.

Разбира се няма смисъл да говорим за умереност в това ни желание, с оглед по-високата възраст на някои баби и дядовци и трудността, която може да представлява енергията на едно дете.

Каква е най-добрата практика за прекарване на време с внуците

Една от най-добрите практики е да поддържате баланс в честотата на виждане с бабата и дядото, за да успеете да се насладите на пълния ефект на по-горе описаното изследване.

От една страна прекалено честото виждане може да пренатовари по-възрастни родители, каквито често виждаме днес с оглед късната възраст, в която ражда средностатистическата българка, а от друга прекалено рядкото може да изстуди връзката между баба и внуче. Разбира се всичко това важи и за дядовците.