Бъбречна колика се определя като пристъп на остра болка, която се разпространява по цялата област на кръста. Пристъпът е предизвикан от нарушение на екскрецията на урината от бъбреците и влошаването на нейното кръвообращение.

Заради тези процеси бъбречните легенчета се разширяват, нервите, намиращи се в тях, изпитват допълнителен натиск. Притискането на нервите става и причина за пристъпа.

Причина за бъбречна колика

За провокация на коликите е необходим застой на урината в структурата на бъбреците. Застоят се формира при наличие на механично препятствие в отделителната система – това може да бъде бъбречнокаменна болест, прегъване на уретера – при свличане на бъбрека, травми, тумори или пък специфични инфекции, сред които са и паразити.

Затова при поява на симптоми на колики, е необходимо незабавно да се потърси помощ от специалисти и да се премине пълен курс на диагностика и лечение. Често това се случва в болнични условия.

На практика всичко може да предизвика бъбречната колика . Може да започне дори в състояние на пълен покой.

Най-често провокатор е продължителното пътуване по неравен път, разтърсване, нарушение на питейния режим, прием на диуретици или употреба на храни, притежаващи подобно действие – дини, пъпеши, бира и др.

Бременността е един от провокиращите и същевременно предразполагащите фактори за развитие на колики. Това се обяснява с това, че от 28-мата седмица съществено се разширяват горните дихателни пътища.

Болка и други симптоми

Бъбречната колика се характеризира с остра и внезапна болка със схваткообразен характер, която постоянно нараства. Често болката може да ирадира, тоест да започне да се усеща в областта на слабините, на половите органи и краката.

Освен това, към симптомите се отнасят гадене, която може да завърши с повръщане по време на пристъпа.

Доста често телесната температура се повишава – в пределите на 39 градуса, което е и показание за хоспитализация.

Поради анатомичната структура на отделителната система, по локализацията и характеристиката на болките може да се определи къде се локализира проблемът – важен диагностичен критерий.

Диагностика

Това е опасно проявление. Веднага щом възникне, е необходимо незабавно да се обърнете за помощ към специалисти и хоспитализация.

Коликите, симптомите, с които се проявяват, могат да са признак на доста сериозни заболявания, като онкологични процеси, прегъване на уретера или на бъбречнокаменна болест.

Най-информативен метод на изследване при бъбречна колика ще бъде урография – рентгенографски метод на изследване с въвеждане на контраст.

Този метод на изследване ще позволи откриването на камъни и миниатюрни изменение в пикочните пътища, бъбречните легенчета.

Първа помощ при бъбречна колика

Изключително силната болка при бъбречна колика задължава вземането на бързи мерки по парирането на пристъпа.

Най-доброто средство срещу колики – гореща вана или грейка, накратко казано е необходимо въздействие на топлина – 37-39 градуса в областта на болезнените усещания.

Следва да се съблюдава строг постелен режим, да се заеме максимално удобно положение, трябва спокойствие и тялото да се мята.

Към средствата срещу колики могат да се причислят капки, спазмолитици, обезболяващи – първа помощ при пристъп, която се съчетава с топлина помага за съществено подобряване на състоянието, за да се дочака оказването на квалифицирана медицинска помощ.

Колика с тежък характер е показание за използване на новокаинова блокада, позволяваща париране на болката. При усложнено протичане лечението може да бъде сериозно – катетеризация на уретера.