Бактериалната вагиноза представлява вид възпаление на влагалището, което е резултат от прекомерното увеличаване на количеството на един или няколко вида бактерии, които обикновено обитават влагалището и се нарушава баланса на влагалищната микрофлора.

Жените в репродуктивна възраст най-често биват засегнати, но въпреки това е възможно бактериалната инфекция да възникне във всяка възраст.

Лекарите не са наясно каква е причината за възпалението, но се счита, че постоянната смяна на сексуалните партньори и прекалено честото миене на влагалището се явяват обуславящи фактори.

Какви са симптомите?

• Влагалищно течение със сивкав цвят;
• Неприятна миризма на риба от вагината особено след полов акт;
• Влагалищен сърбеж;
• Парене по време на уриниране;

Но въпреки това много от засегнатите жени не развиват характерните клинични изяви.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Може би трябва да посетите лекуващия си лекар, ако почувствате дискомфорт във влагалището и ако:

• Никога не сте имали вагинална инфекция, като медицинският специалист ще установи причината и ще ви даде информация как да установите проявлението на нови клинични симптоми.

• Имали сте вагинални инфекции преди, но тези симптоми са различни.

• Имали сте множество сексуални партньори или от скоро сте с нов партньор, тъй като възможно да сте придобили полово предавана болест.

А и клиничните изяви на бактериалната инфекция са много сходни с тези на болестите предавани по полов път.

• Ако сте опитали самолечение на гъбична инфекция с антимикотични препарати, които се отпускат без рецепта, но въпреки това симптомите продължават и телесната ви температура се повишава или имате особено неприятен вагинален мирис.

Какви са причините?

Заболяването е резултат от свръхрастеж на един или няколко организми, които обикновено съществуват във вагината. Обикновено „добрите“ бактерии /лактобацили/ са повече от „лошите“ /анаероби/ във вагината.

Но ако анаеробните микроорганизми са прекалено многобройни, те разстройват естественият баланс на микроорганизмите във влагалището и то се възпалява.

Обикновено бактериалната инфекция не причинява усложнения.

Но при определени обстоятелства може да доведе до:

• Преждевременно раждане – при бременни жени, заболяването не позволява достатъчното наддаване на теглото на плода и преждевременно раждане;

• Полово предавани инфекции – бактериалното възпаление на влагалището прави по-податливи жените на инфекции, предавани по полов път като ХИВ, херпес симплекс вирусите, хламидии или гонорея.

При наличие на ХИВ, бактериалната вагинална инфекция увеличава шанса от предаване на вируса на сексуалния партньор.

• Повишен риск от инфекция след гинекологична операция – вагиналното възпаление обикновено се свързва с повишен риск от развитие на постоперативна инфекция след процедури като хистеректомия или дилатация и кюретаж.

• Тазова възпалителна болест – понякога заболяването може да стане причина за възникване на ТВБ, инфекция на матката и маточните тръба, което създава опасност от безплодие.

Лечение на бактериална вагиноза

Най-често се прилага медикаментозна терапия с едно от следните лекарства:

Метронидазол – медикаментът може да се приема орално под формата на таблетка. Също може да се използва и локално, като гел, който се нанася по лигавицата на влагалището.

За да се избегне нежелани реакции като стомашно разстройство, болки в корема или гадене, докато използвате лекарството избягвайте прием на алкохол.

• Клиндамицин – лекарството е на разположение под формата на крем, прилаган вагинално.

Препоръчително е да не правите секс по време на използването му и 3 дни след това, тъй като може да отслаби латексовите презервативи и те лесно могат да се скъсат.