Самото название – „бактериална вагиноза” предполага, че от това инфекциозно заболяване страдат единствено жените, тъй като става въпрос за бактериална инфекция на влагалището.

Мъжете не остават встрани от този проблем и не трябва да се отнасят пренебрежително към него.

Силният пол трябва да обръща внимание на женските неразположения

Бактерии и влагалище

При норма при здрава жена в репродуктивна възраст в микрофлората на влагалището преобладават бактерии Lactobacillus, не се откриват патогенни грамотрицателни.

Разрушаването на гликогена от влагалищния епител и ферментацията, вследствие на присъствието на въглехидрати, води до образуване на млечна киселина, от която нивата на рН се понижават.

Това предпазва влагалището от проникване на патогенни микроорганизми, включително и от много вируси.

Ако на мястото на лактобактериите дойдат други микроби, рН се променя – и пътят към инфекциите е отворен.

Бактериалната вагиноза се нарича още и гарднерелоза. Но при развитието на тази болест може да участва не само Gardnella vaginalis.

Последните заменят микрофлората на влагалището, състояща се от лактобацили. Когато гарднерелите изместят лактобацилите, рН се променя в неутрална посока, което отваря вратата за множество други бактерии, сред които патогенни и условно-патогенни.

Последните при норма присъстват във влагалищната микрофлора и започват да представляват опасност само при неконтролируемо и бурно размножаване.

В списъка с микроорганизми, участващи при развитие на бактериална вагиноза, са анаеробни бактерии Leptotrichia, Sneathia, Atopobium, а също и условно-патогенни микроби.

От класическия вагинит – възпаление на влагалището, вагинозата се отличава по липсата на зачервявания и подуване на тъканите, не се отделя левкоцитарен ексудат.

Женска инфекция при мъже

Въпреки липсата на влагалище, мъжете също са привлекателна мишена за гореизброените бактерии. Тези микроби се чувстват прекрасно в пикочния канал и на лигавицата на половия член.

Там попадат по време на полов акт с жена, страдаща от бактериална вагиноза. На новата територия бактериите активно се размножават и са готови да се пренесат на всяка друга жена, с която мъжът осъществи полов контакт.

Мъжете обаче не са само преносители и разпространители на инфекции.

При прекомерно размножаване патогенните бактерии могат да доведат до уретрит – възпаление на пикочния канал, който се съединява с пикочния мехур и е предназначен за отделяне на урина от организма.

Как се проявява заразяването

Болестта често протича без каквито и да е проявления или със слабо изразени симптоми, които не допринасят за понижаване на качеството на живот. Най-често бактериалната вагиноза се проявява така:

  • Рязко увеличаване на обема секрети от влагалището;
  • Отделяне на секрет със сиво-белезникав или жълтеникав цвят;
  • Неприятна миризма от влагалището, която се усилва след полов акт.

Когато се развие уретрит, под действието инфекциите попадат в пикочните пътища. При мъжете тази болест изглежда по следния начин:

  • Секрети от половия член;
  • Болки и парене при уриниране;
  • Следи от кръв в урината и в спермата;
  • Парене в областта на уретрата и на половия член като цяло.

Сходни симптоми се наблюдават и при жените:

  • Обилно течение от влагалището;
  • Болка и парене при уриниране, повишаване на честотата на уриниране;
  • Парене и раздразнение в областта на влагалището.

Справяне с бактериална вагиноза – как да го постигнем

Бактериалната вагиноза се лекува с антибиотици. Също за нормализиране на влагалищната микрофлора могат да се назначат пробиотици – интравлагалищни и перорални.

Една от най-честите причини за рецидиви е нелекуваният интимен партньор, който остава източник на инфекции. Ако не се използват презервативи, то двамата интимни партньори си обменят микрофлора.

И ако при един от тях няма симптоми на заразяване, това съвсем не означава, че патогенните бактерии не са започнали колонизация на неговите полови органи. Те са там, но не са достатъчно активни

Въпреки опасността от бактериална вагиноза за бременни жени, според последните научни данни, скринингът за откриване на това заболяване не се препоръчва да се проведе, ако, разбира се, няма явни симптоми.

Ако болестта не се прояви, то вероятността от преждевременно раждане при наличие на бактериална вагиноза или при нейно отсъствие е еднаква.