Ежегодно по света от онкологични заболявания умират повече от 8 милиона души. Това са 13% от общия брой смъртни случаи на планетата.

Онколози отбелязват, че най-голямата опасност от раковите заболявания не е в тях самите, а в късната диагностика.

Онкологичните процеси в организма протичат скрито, без външни проявления и болният не подозира нищо до момента, когато болестта премине в късен стадий.

На този етап лечението не е ефективно, с което се обяснява и високата смъртност от тази група патологии.

Ранна диагностика на рак – това е основна задача на съвременната медицина. Но достъпни и точни бързи тестове не съществуват.

Затова е много важно внимателно да се отнасяме към косвените признаци, които могат да сигнализират за развитие на онкологични заболявания.

Откриване на кръвен анализ по онкологично заболяване

В медицината най-масово използвани са 2 кръвни изследвания – пълна кръвна картина и биохимия. Те се смятат за базови.

Показателите на тези изследвания са неспецифични. Отклоненията от нормите не сигнализират за конкретно заболяване. Те показват, че в организма протичат патологични изменения, които изискват допълнителни изследвания за поставяне на диагноза.

Това се отнася и за онкологичните заболявания. Общият и биохимичен анализ на кръвта не може да сигнализира за развитие на онкологично заболяване. Но може да даде повод за по-задълбочени изследвания за определяне на онкологични маркери.

Показатели на клиничен анализ при онкологично заболяване

Клиничният анализ на кръвта дава възможност да се направи изследване по 6 показателя. Всяко от тях, в случай на отклонение от нормата, показва определени нарушения при функционирането на системите на жизнената дейност.

Кои са показателите в кръвната картина, които излизат извън пределите на нормата при рак?

Хемоглобин

Това е сложен белтък, който се свързва с кислорода и го транспортира до тъканите. В кръвта хемоглобинът е съставна част на еритроцитите.

Нормалните показатели на хемоглобин при възрастните изглеждат така:

 • За жени – от 120 до 150 грама на литър;
 • За мъже – от 130 до 160 грама на литър.

При онкологични заболявания нивата на хемоглобин в кръвта се понижават. Анемията и ниските нива се наблюдават при тумори на вътрешните органи със съпътстващо увреждане на кръвотворната система. Основните причини за анемия при онкологично заболяване са 4:

 • Проблеми при усвояване на желязото;
 • Метастази в костния мозък, които блокират образуването на хемоглобин;
 • Интоксикация на организма;
 • Непълноценно хранене без необходимото количество желязо.

Левкоцити

Това са белите кръвни телца, които при норма присъстват в кръвта при концентрация 4-9 млрд. литър. Тези частици изпълняват защитна функция на организма от чужди антигени.

При онкологични заболявания нивата на левкоцитите е възможно да се повишат или понижат.

Повишените левкоцити се наблюдават при левкемия и рак без значение от локализацията. Но левкоцитозата е неспецифичен показател. Факторите за нейното развитие са много и онкологично заболяване е само едно от тях.

Причината за понижените нива на левкоцитите – левкопения, при онкологични заболявания са:

 • Остра левкоза;
 • Метастази на новообразувания в костния мозък;
 • Миелофиброза;
 • Плазмоцитом.

Смята се, че показателят на левкоцитите е основният онкомаркер при пълно кръвно изследване. При сериозни отклонения от нормата по-задълбочено изследване е необходимо.

Скорост на утаяване на еритроцитите

СОЕ – показател, който показва скоростта на утаяване на еритроцитите под въздействие на гравитацията. При норма показателят СОЕ съставлява:

 • Новородени – 0-2 мм/ч;
 • Деца до 6 години – 12-17 мм/ч;
 • Мъже до 60 години – не повече от 8 мм/ч;
 • Жени до 60 години – не повече от 12 мм/ч;
 • Мъже над 60 години – не повече от 15 мм/ч;
 • Жени над 60 години – не повече от 20 мм/ч;

Повод за безпокойство е превишаване на нормата на СОЕ с 3-5 пъти.

От страна на онкологичните заболявания то може да е признак за тумори със злокачествен характер с локализация във всеки орган, а също и за рак на кръвта.

Тромбоцити

Тромбоцитопения – понижаването на нивата на тромбоцити под 100 000 единици е характерна за левкемиите, а тромбоцитоза, тоест високи нива на тромбоцити, може да е признак на ракови патологии с всякаква локализация.