Бактерията Vibrio vulnificus винаги е предпочитала топлите води на Мексиканския залив, но заради глобалните изменения на климата променя своето местообитание и се разпространява далеч на север.

В резултат е и сблъсъкът с инфекции, които по-рано са се срещали.

Опасна бактерия докарва некроза на крайниците 

Срещите с новия микроб стават все по-чести във водите на залива Делауер, който се намира между едноименния град и Ню Джърси.

Броят на тежките инфекции, предизвикани от бактерията, която яде човешка плът, нарастват, вече има дори и смъртен случай.

Бактерия, която яде човешка плът – названието произхожда от това, че може да предизвика некротизиращ фасциит – рядка инфекция, поглъщаща плътта и бързо се разрушават кожата и мускулните тъкани.

Болестта може да доведе до ампутация, а при липса на лечение и до смърт. Възможно е заразяването да стане по 2 начина. Ако се ядат замърсени с микроба морски дарове или при открита рана /драскотина/, която влиза в директен контакт с морската вода, съдържаща бактериите.

Кога най-често се развива некроза на краката

В един от описаните случаи 46-годишен американец, който получава драскотина по време на лов на ксифозури.

2 дни по-късно получава прогресиращи болки, отоци и мехури на засегнатия крак. Наложила се спешна операция за отстраняване на мъртва тъкан, а също и кожни трансплантанти за възстановяване на големи повърхности на кожата.

В друг случай на ръката на 64-годишен мъж се появяват силни отоци и мехури, след чистене и ядене на раци. Въпреки операцията по спешност, мъжът не издържа, заради нарушена сърдечна функция.

Още един мъж на 60 години, който имал рани по кожата, и бил в контакт с морската вода на залива на Делауер, а също и ял морски раци, също получава прогресиращо подуване на десния крак.

Подлага се на операция, но неговото състояние се влошава и инфекцията се разпространява и към другите крайници. Това принуждава лекарите да ампутират двата крака и двете ръце на мъжа, но въпреки това той оцелява.

Некротичният фасциит се развива основно при хора с хронични чернодробни заболявания и с отслабен имунитет.