Учени от Университета Йеил разгадаха механизма, с помощта на който вирусът на човешкия имунен дефицит /ХИВ/в продължение на десетилетия може да се крие вътре в клетките на имунната система и да контролира гените, свързани с рака.

Как ХИВ може да контролира и управлява раковите гени

Убежище за ХИВ са дълготрайни CD4+ Т-лимфоцити – това са Т-клетки на имунната система, на чиято повърхност има рецептори CD4.

В организма те осигуряват дългосрочна памет на имунната система за вече прекарани инфекции. ХИВ интегрира своя геном в ДНК на човешката имунна клетка, затова не е възможно да се установи и да се унищожи с помощта на антиретровирусната терапия.

Освен това, се заразява не всеки CD4+ Т-лимфоцит, а само един на милион. Авторите на изследването сравняват ХИВ с глухарче на поляна с трева.

То не може да се види, докато не разцъфти. Само тогава неговите жълти цветове ще станат забележими на фона на зелената трева.

Разработен е метод за определяне на клетките, скриващи вируса в себе си. Те се занимават с изучаването на Т-лимфоцити на заразени, които са преминали антиретровирусна терапия.

В лабораторни условия учените активират ХИВ и маркирали вирусна РНК, за да могат да идентифицират заразените клетки.

Как може да се използват свойствата на ХИВ вируса

Тази технология е с название HIV SortSeq. Тези маркирани клетки вече могат да се разработват с технологията CRISPRi, която дава възможност да се потисне функцията на зададените гени.

В хода на изследването се оказва, че ХИВ поема контрола над гените, от които зависи оцеляването Т-лимфоцитите, а също гена ХИВ може да стимулира активацията на гените, които участват в развитието на рака.

Всъщност, ХИВ може не само да контролира, но и да управлява тези гени. Това не означава, че този вирус предизвиква рак в Т-лимфоцитите, но може да влияе на делящите се заразени клетки.

Въздействието на вируса върху раковите гени може в бъдеще да се използва от учените, за да може да се предотврати тяхната експресия и съответно развитие на онкологично заболяване.