Един среден по размер банан съдържа около 30 грама въглехидрати и 3 грама фибри.

Той осигурява 25% от необходимата на организма дневна доза от витамин В6, 13% от нужния калий, 15% - витамин С и манган и 10% от нужната мед и биотин.

Всеки трябва да похапва банани, ако се занимава със спорт или физически труд - въглехидратите дават енергия и повишават тонуса на организма. Ако ви предстои активна тренировка, преди да отидете в спортната зала, подкрепете се с банани.

Бананите предпазват и от проблеми със сърцето и кръвоносните съдове - калият укрепва сърдечния мускул, нормализира кръвното налягане, предотвратява развитието на хипертония. Този плод помага и при проблеми с храносмилането - фибрите подобряват процеса на преработката на храната и служат за профилактика на дисбактериоза.

За разлика от повечето плодове, бананите почти не съдържат киселини. По тази причина те могат да бъдат консумирани дори и от хората, които страдат от гастрит или често са измъчвани от стомашни киселини.

Бананите са полезни и за хората, които лесно се вълнуват - витамин В6 подобрява работата на нервната система и помага за справяне със стреса.

Колкото по-жълт е един банан, толкова повече захар се съдържа в него. Затова тези, които искат да отслабнат, е по-добре да избират недозрели банани. В тях въглехидратите са във вид на устойчиво нишесте, което не се усвоява в тънките черва и след като попадне в дебелото черво се явява плодородна почва за полезната чревна микрофлора.

Все пак, бъдете внимателни, тъй като зелените банани може да предизвикат подуване на корема. Не яжте наведнъж повече от два. Благодарение на невисокия си гликемичен индекс (40), зелените банани не водят до рязко повишаване на нивата на кръвната захар, затова те не са толкова опасни за хората на диетичен режим, както зрелите плодове, чийто гликемичен индекс е 70 и нагоре.

А ако вашата цел е да си повишите работоспособността, то е по-добре да изберете жълти банани или дори леко презрели, защото съдържащата се в тях захар ще ви предпази от умствена и физическа преумора.

Независимо от това, че бананите съдържат твърде много захари, те често се разглеждат като добра закуска за хората, които са на диета. Разбира се, ако ги сравним с бонбоните и тестените изделия, бананите са много по-полезни. Все пак, ако се стараете да отслабнете, на закуска не бива да приемате повече от 15 грама въглехидрати.

Точно това е дозата, която се съдържа в половин банан със среден размер. Ето защо, ако вие не можете да контролирате апетита си и и да се ограничите до половин банан, по-добре е да изберете друг начин да се заситите.

На бананите често се приписват свойства на антидепресанти, тъй като на пръв поглед те съдържат хормона на щастието серотонин, който ни спасява от мъка и апатия.

Всъщност, серотонинът се образува в организма от триптофан - особена аминокиселина, която се съдържа в протеиновите продукти. А тъй като в бананите практически няма протеини, и количеството триптофан в тях е крайно ниско.

На практика, бананите не спасяват от депресия, но зареждат със сила и енергия. За да се увеличи ефектът, най-добре е бананите да се консумират в комбинация с протеинови храни, например млечни продукти.

Белтъкът усилва благотворното въздействие на въглехидратите върху нервната система, като не позволява нивото на кръвна захар да се покачва прекалено рязко. Това значи, че чувството на бодрост продължава по-дълго и то без натрупване на излишни килограми.