Почти всеки ден в Спешните отделения в страната постъпват множество деца, с които се е случила беда у дома.

В повечето случаи малчуганите са били там заедно с родители или с други възрастни, но нещастието все пак се е случило.

Това е така, защото по-големите не са знаели или са забравили колко много места има у дома, които могат да представляват опасност за детето.

3 най-вероятни източници на риск у дома за децата

Домашни травми и нещастни случаи с деца

В почти всяка страна има статистика на детските травми. И колкото по-развита е системата на здравеопазване, толкова тези данни са по-точни.

По света всяка година от травми и нещастни случаи загиват повече от милион деца. По 2000 всеки ден, повече от 100 всеки час.

И само 2% са нещастните случаи, при които никой не е виновен. Всичко останало е от недоглеждане, невнимание, неразбиране на особеностите на детското поведение.

Смята се, че приблизително 25% от случаите са свързани с детската недисциплинираност, но и това до голяма степен е грях за възрастните.

Най-разпространената причина за травми при децата – това е изгаряне. След тях са и другите причини.

  • Удавяне, и тази беда се случва не в морето или в язовира, нито дори в басейн, а у дома, достатъчно е по-голямо количество вода.
  • Отравяне с лекарства от аптечката или със средства на битовата химия;
  • Поглъщане на малки предмети, оставени на достъпни места;
  • Травми, свързани с падане от високо, падане върху детето на опасни или просто на тежки предмети;
  • Електрически травми, свързани с достъпността на електрически шнурове и розетки.

В много случаи родителите не осъзнават степента на опасност на случилото се и търсят помощ твърде късно. След това обвиняват лекарите, че не са всесилни, и детето е загинало и е останало инвалид. Това може да се обясни като търсене на виновни за нещастието

Разбирането на причините за подобно поведение обаче не го прави допустимо и справедливо. Затова още едно напомняне на родителите няма да бъде излишно.

Децата мислят и постъпват по друг начин, не можем да се отнасяме с тях като с малки възрастни.

Степента на тяхната любознателност и способност да проникват на най-неочаквани и не особено достъпни места често значително превишава тяхната способност да осъзнават опасността и последствията от своите действия.

1.Прозорци – нито минута без надзор

Стопаните на домашни котки понякога се боят повече за безопасността на любимците си, отколкото родителите – за безопасността на децата. Прозорците и терасите на стопаните на котки често са със здрави метални или пластмасови мрежи.

В семействата с деца подобни допълнителни укрепления се правят доста по-рядко. А опасността детето да се провеси от перваза на прозореца или през парапета на балкона е много голяма.

Какво е решението

Да забравим за естетиката и да сложим решетки на прозорците или компромисен вариант са по-високи ограждения. На терасата парапетът също трябва да се вдигне по-високо, така че детето и да иска да не може да се провеси през него.

2.Кухня – отравяния и изгаряния

Най-уютното място у дома е и най-опасното, какъв парадокс само.

В кухнята детето може:

  • Да получи изгаряне от загрята печка или от току що свален от нея съд;
  • Да се изгори с вряла вода или с гореща мазнина;
  • Да се пореже с нож или със стъкло от счупен съд;
  • Да погълне опасни вещества – оцетна есенция, битова химия, лекарства от домашната аптечка.

Решението е да не оставяме детето само в кухнята. Постоянно да следим да не отваря шкафовете, в които се съхраняват остри предмети, електрически уреди, битова химия и лекарства.

3.Баня – отравяния, изгаряния, инфекции и удавяне

Детето се нуждае от няколко литра вода, за да изложи на сериозен риск живота си. Затова не трябва да се оставят пълни кофи и легени с вода в местата, до които детето може да стигне.

При подготовка за къпане е необходимо ваната или коритото за детето да е с вода с подходяща температура, за да се избегне изгаряне.

Играчки във ваната могат да се слагат само тогава, когато детето е вече във водата, в противен случай то може да си потопи главата във водата, за да се добере до тях.

Детската кожа е много нежна и водата, която за възрастен е просто гореща, може да изгори детето.

В банята обикновено се съхраняват запаси от битова химия, с които за детето е опасно да влиза в контакт, заради вероятността от отравяне, химическо изгаряне или алергична реакция.

Най-богатото на микроби място у дома след кухненската гъба, това е седалката на тоалетната. Но децата не мислят за това и често я пипат с ръце, стъпват на нея и дори могат да опитат да си легнат на седалката.

Това създава опасност от разпространение от инфекции, тъй като детската имунна система не е достатъчно укрепнала.