Британски учени твърдят, че бързото ходене увеличава продължителността на живота с 15 години, без значение дали човек е с наднормено тегло.

Как бързото ходене ще ни направи дълголетници

Изследователите стигат до тези изводи, след като анализирали данни за почти 475 000 души, средната възраст на които била 52 години.

Резултатите от изследванията, събрани в период 2006 до 2016 г. били взети от британска биобанка.

Оказва се, че средната продължителност на живота при жените, които предпочитали да ходят бързо, била от 86,7 до 87,8 години, а при мъжете – от 85,2 до 86,8 години.

Тези, които предпочитат бавното ходене, били с много по-кратка средна продължителност на живота – при жените едва 72,4 години, което дори и за България е малко, а за мъжете само 64,8 години. Това са показатели за средна продължителност от преди 29-30 години.

Интересен момент е, че получените данни не се променяли дори при наличие на наднормено тегло и затлъстяване.

Учените подчертават, че се открива връзка между бързото ходене и продължителността на живота. Механизмът на тази връзка не е известен, но скоростта на ходене на човек може да послужи като прогностичен фактор.

В миналото е било доказано, че високото темпо на ходене е свързано с понижен риск от сърдечно-съдово заболяване, а също и с намаляване на вероятността от преждевременна смърт.

Бягането повишава риска от ранна смърт

Човешкото тяло не обича крайностите, бързото ходене се явява нещо средно между спокойно темпо на придвижване и бягането.

Особено продължителните интензивни натоварвания изменят реакциите на имунната система и са предпоставка за развитие на други заболявания.

В резултат на бяганията на дълги дистанции с големи натоварвания се претоварва сърдечно-съдовата система. Считат се и за представка за развитие на ранна атеросклероза, макар и за да възникне е необходим и наследствен предразполагащ фактор, който да отключи болестта.

По-бързото ходене е идеалното решение, което натоварва достатъчно тялото, за да заличи последствията от заседналия начин на живот, но не го претоварва.