Скоростта на ходене на 45-годишните – особено най-високата скорост, която могат да развият, без да преминават към бягане, може да се използва като маркер на стареене на мозъка и на тялото. Така твърдят учени от Университета на Дюк.

Бавната походка издава стареене още на 45 години

При тези, които не могат да ускоряват бързо, белите дробове, зъбите, имунната система и мозъка са в по-лоша форма, отколкото при връстниците им, които ходят с по-бързо темпо.

Изненадващото е, че това се установява при 45-годишни, а не в по-напреднала възраст, когато се прави оценка на подобни показатели.

Добре е известно, че тези, които ходят бавно на 70-годишна възраст обикновено умират по-рано, отколкото по-пъргавите техни връстници.

Сега става ясно, че бавната походка е признак на проблеми десетилетия преди началото на старостта.

Данните са получени от резултатите на многогодишно изследване с участие на почти 1000 души, които са родени в една и съща година в Данидин, Нова Зеландия. 904 от доброволците били тествани, анкетирани и подложени на медицинска диагностика.

По какво се определя, че мозъкът старее по-бързо

Ядрено-магнитен резонанс показва, че при бавна походка средно главният мозък обикновено е с по-малък обем, по-малка е дебелината и на мозъчната кора.

По-малката площ на мозъка и по-високата честота на хиперинтензивност на бялото вещество са свързани с увреждане на малките съдове на главния мозък.

По тези показатели мозъкът се определя като по-стар. Ходещите бавно изглеждали по-стари според групата от 8 проверяващи, които правели преценка на възрастта на всеки участник по негова снимка.

Но и досега не е ясно каква е причината за това. Някои данни показват, че предразположението към бавно ходене може да се предскаже още в предучилищна възраст.

Дали има решение на проблема с бавното ходене, ако човек започне да ходи по-бързо, дали няма здравословното му състояние да се подобри.

Засега няма отговор на този въпрос, но може да се предполага, че с повишаване на физическата активност мускулите се тонизират, едновременно с това се подобрява и цялостното здравословно състояние, както се повишава и темпото при ходене.