Австралийски учени от Университета Макуори в Сидни представиха нови доказателства, че при нормален хранителен режим, при който се консумира по-голямо количество плодове и зеленчуци, и малко храни с висока степен на обработка, намаляват симптомите на депресия.

По-слабо изразени депресивни симптоми сред младите хора

Симптомите на депресия са значително по-слабо изразени в групата на младите хора, които в рамките на 3 седмици спазват средиземноморска диета.

Участниците от групата на здравословно хранене похапвали, например, по 6 порции плодове и зеленчуци повече в сравнение с контролната група.

Те приемали на ден по 3 порции зърнени, белтъчини – постно месо, яйца, тофу и бобови, млечни продукти без захар, 3 супени лъжици ядки и семена, а също и 2 супени зехтин, както и 3 порции риба в седмицата. В ястията добавяли подправки, сред които куркума и канела.

За оценка на психическото здраве на участниците изследователите използвали няколко въпросника. Установило се, че депресивните симптоми намаляват, както нивата на тревожност и стрес.

В контролната група участници хранителният режим не се променил. Продължавали да се хранят основно с храни с високо съдържание на рафинирани въглехидрати, със захар, както и подсладени напитки. 

Показателите на депресия при тях останали на предходните нива, със средно изразени симптоми.

Учените са доста изненадани от резултатите. Това е следващата стъпка, която демонстрира физиологичен механизъм, който е в основата на това как хранителния режим може да допринесе за намаляване на симптомите на депресия.

Възпалителни процеси в организма допринасят за депресия

Възможно е за състоянието да допринасят и възпалителни процеси в организма. Храните с висока степен на преработка способстват за увеличаване на възпалителните процеси.

Един от недостатъците на повечето изследвания е, че обикновено се базират на спомените на участниците, които може и да са погрешни.

А в това се използва спектрофотометър – устройство за сканиране на длани, за да се определи до колко е пожълтяла кожата.

Новото проучване допълва нарастващият брой изследвания, които потвърждават връзката между хранителния режим и психическото здраве.

Мета-анализ на 22 публикувани предварително изследвания, проведен през 2013 г., показва връзка между средиземноморска диета и понижаване на риска от депресия.