Британски учени откриха белтък, който стимулира имунната система по такъв начин, че тя започва да се бори срещу всички видове рак.

Това откритие, което се оценява от някои експерти като смяна на правилата на играта в онкологията, позволило да се установи по-рано неизвестна молекула, притежаваща способност да стимулира организма на човека в борбата с хроничните заболявания, включително и срещу рак.

Сега авторите на изследването разработват генна терапия въз основа на този белтък. Те се надяват да започнат изпитания върху хора до 3 години. Белтъкът под название молекула разширение на лимфоцитите (LEM) осигурява разпространението на смъртоносните за рака Т-клетки на имунната система за сметка на генерацията на големи обеми от енергия.

В обикновени условия, когато имунната система разпознава рака, то тя започва усилено да се стреми да унищожи злокачественото образование, попълвайки тялото с Т-клетки. Но техните запаси бързо се изчерпват.

Но новият белтък предизвиква цялостно покачване на енергията, благодарение на което тези полезни клетки се образуват в такива големи количества, че ракът се оказва неспособен да ги победи.

Нещо повече, това също предизвиква ръст на образуването на имунни клетки с памет, които са способни да разпознават туморите и вирусите, по-рано попаднали им на пътя, което рязко понижава вероятността от рецидив.

Експериментите върху мишки и върху човешки клетки показали, че белтъкът стимулира пролиферацията на цитотоксичните Т-клетки, които унищожават раковите клетки и клетките, инфектирани с вируси.

Откритието било неочаквано, тъй като новият белтък нямал никакви известни функции и не приличал на никой друг протеин.

Изследователи от Лондонския имперски колеж, които оглавявали изследването разработват генна терапия, която е насочена към ускоряване на клетките, борещи се с инфекциите и се надяват клиничните изпитвания върху хора да стартират до 3 години.

В изследването също взели участие учени от болницата „Кралица Марица“ към Лондонския университет, швейцарската висша техническа школа на Цюрих и от Харвардското медицинско училище. Тяхното откритие, което е от около 6 години, бе съобщено в петък, на 17.04, в списание „Science“.

Цитотоксичните клетки са важен компонент на имунната система, но когато се сблъскат със сериозни инфекции или в късните стадии на онкологичните заболявания, те често не са в състояние да се размножават в достатъчно голямо количество, за да се справят с болестта.

Чрез скрининг върху мишки с генетични мутации, екипът от Императорския колеж открила вид мишки, които произвеждали 10 пъти повече цитотоксични Т-клетки при инфектирани вируси в сравнение с нормални мишки.

Тези гризачи потискали инфекцията по-ефективно и били по-устойчиви към рака. При тях също така се образуват повече време тип Т-клетки с памет, които им помагат да разпознават инфекциите, с които са се сблъсквали по-рано и да активират системата за тяхното ликвидиране.

Мишките с повишен имунитет, образували високи нива от досега неизвестен белтък, който учените нарекли лимфоцит разширена молекула или Лема. Учените стигнали и по-нататък, за да покажат, че Лем модулира пролиферацията на човешките Т-клетки, също както при мишките.

Професор Филип Аштън-Ричард от подразделението по Имунобиология на Департамента по Медицина в Импириъл Колидж, който оглавял изследването посочва: „Раковите клетки имат способността да потискат активността на Т-клетките, като по този начин се предпазват от действието на имунната система.

Чрез въвеждането на активно Лем молекула ние се надяваме да можем да осигурим надеждно лечение за пациентите.“