Бета каротин представлява каротиноид, които представляват червени, оранжеви или жълти мастноразтворими съединения.

Те естествено се съдържат в много плодове, зърна, масла и зеленчуци. Алфа, бета и гама каротинът се считат за провитамини, тъй като в организма могат да преобразуват в активен витамин А.

Бета каротинът, който се предлага в търговската мрежа и е годен за човешка употреба, се извлича от палмовото масло, водорасли или гъби.

Мастноразтворимото съединение се превръща в ретинол, който е от съществено значение за зрението и растежа.

Изследванията върху хора показват, че бета-каротинът с перспектива може да се използва при орална левкоплакия /предракови лезии в устата/ и за слънчев загар.

Но не е доказана полза при увредена от слънце кожа, за намаляване на риска от сърдечни болести, при инфекции с H. Pylori, за профилактика на катаркта, диабет и инсулт.

Изследванията показват също така, че бета-каротинът увеличава риска от рак на пикочния мехур, белия дроб, стомаха и на простата.

Мастноразтворимите съединения също така допълнително увеличават вероятността от развитие на злокачествено заболяване при хора, които професионално са изложени на азбест, при пушачите, както и тези, които са в среда с наличие на фактори, обуславящи рака.

Освен това някои проучвания показват повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и смърт при използване на хранителни добавки, съдържащи бета каротин.

Дозировка

Зряла възраст – 18 години и повече

Американската кардиологична асоциация препоръчва приемът на бета каротин да се осъществява чрез хранителни източници, като се включат в ежедневното меню плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, а не чрез хранителни добавки.

Консумирането на 5 порции плодове и зеленчуци дневно осигурява 6.8 милиграма бета каротин.

При профилактика на възрастово-обусловената дегенерация на макулата са препоръчителни 20-50 мг. от мастноразтворимото съединение орално ежедневно за период 5-14.2 години.

За превенция на рака се препоръчват 6-75 милиграма бета каротин орално ежедневно или през ден в продължение на 1-14.2 години.

Забележка: някои изследвания установяват повишен риск от смърт или рак при употребата на хранителни добавки, съдържащи бета каротин.

При катаракта, 20-50 мг. от мастноразтворимото съединение ежедневно или през ден в продължение на 5-8 години.
За ограничаване на страничните ефекти на химиотерапията, 250 мг. бета каротин орално ежедневно в продължение на 21 дни, впоследствие се преминава на 75 мг. дневно.

Посочените по-долу дози бета каротин са препоръчителни при поставена диагноза на следните заболявания:

• Хронични заболявания на белия на дроб 20 мг. орално ежедневно за период 5-8 години;
• Кистозна фиброза 10-300 мг. през устата, дневно в продължение от 14 дни до 14 месеца;
• Диабет 50 мг., орален прием, за период от 9 години;
• При еритропоеза протопорфирия 25-300 мг., прием през устата, ежедневно;
• ХИВ - 60 мг., 3 пъти дневно орално, в продължение на 1-3 месеца;

За намаляване на смъртността 1.2-50 мг. бета каротин приеман ежедневно или през ден за период от 28 дни до 14.1 години.

Забележка: Някои изследвания установяват повишен риск от настъпване на смърт и рак при продължителна употреба на този каротиноид под формата на добавка.

При орална левкоплакия 60-360 мг. от мастноразтворимото съединение, орално ежедневно или седмично в продължение на 6 месеца до 1 година.

При полиморфна светлинна ерупция, 75-180 мг. бета каротин орален прием ежедневно.

При бременност – 4.5 милиграма от мастноразтворимото съединение ежедневно в периода до 20-та гестационна седмица.

А след това 2.173-2.307 мг. бетакаротин, приеман от червено палмово масло, орално в продължение на 8 седмици, след началото на 3-тия триместър от бременността.