Киселините често възникват внезапно и създават множество неприятни усещания – парене в гърдите, сякаш в гърлото гори огън и се отделя киселина. Иска ни се всичко това бързо да се преустанови.

Киселините възникват поради различни причини. Често това са просто леки нарушения, но понякога предупреждение за сериозни проблеми, затова в случай че се появяват редовно е необходимо да се обърнем към личния лекар и да поискаме направление за гастроенгеролог.

Понякога киселините възникват поради неправилен начин на живот, друг път заради твърде мазната храна, която сме похапнали, или заради прекаляване с неправилните продукти.

Как по-добре да се храним, за да избегнем пристъпите на киселини, това е обширна тема, която вече сме разисквали.

Какво можем да предприемем, ако чувстваме парене след хранене

Повечето от нас са се сблъсквали с неприятното усещане за парене и болки в гърдите, което възниква след хранене. Киселините възникват, както е известно, тъй като солната киселина, помагаща за храносмилането, вместо да тръгне по обратния път се връща от стомаха в хранопровода. Този орган не е приспособен за контакт с толкова агресивни вещества, и затова възниква неприятен вкус в устатата и болезнени усещания.

Това може да се случи по различни причини. Невинаги този проблем е свързан със заболявания на стомашно-чревния тракт. Понякога киселини възникват при напълно здрав човек, например, след активни занятия със спорт, от упражнения, които повишават коремното налягане.

Много е важно да проследим своето състояние. Ако киселините се появяват по-често от веднъж-два пъти седмично, или пък постоянно, приблизително през равни интервали от време, това може да се определи като подозрително и да поискаме направление за специалист.

Съществуват множество народни средства, които помагат за бързо справяне с киселините – сок от алое, ябълков оцет, сода, но всички те нямат научно потвърждение и в определени случаи могат само да влошат ситуацията. Затова е по-добре да се поиска направление от личния лекар за специалист, за да се направи консултация при него.

Няколко са общоприетите методи, които се предават в интернет и на които са ни съветвали нашите баби и дядовци. И всички те са доста съмнителни:

  1. Към метода със содата е по-добре да се обърнем, когато под ръка нямаме нищо друго , тъй като содата може да измени киселинността и да навреди на метаболитните процеси. Касае се за чаша топла вода с добавяне на малко количество сода.
  2. По отношение на ябълковия оцет е по същия начин – чаена лъжичка оцет се смесва с 50-100 мл вода. Някои твърдят, че този способ помага, други пък твърдят обратното, затова към този способ не следва да се прибягва ежедневно, а изключително рядко.
  3. Чаена лъжичка сок от алое, смесена с топла вода, също не е разглеждана от учените, но вместо киселини можем да си докараме алергична реакция към алоето. Затова при предразположение към алергии е по-добре да се избягва.

Напитки, които помагат при киселини

Мляко

Чаша от тази напитка може да изгаси пожара в гърлото и в хранопровода, тъй като отмива киселините в стомаха, благодарение на съдържащите се в състава белтъчини и противовъзпалителни елементи.

Също има едно НО тук. Млякото може и да навреди, особено ако при непоносимост към лактоза, ако е налице такава, то към киселините могат да се добавят диария, гадене, подуване и тежест в корема.

Йогурт с пробиотици

Веднага трябва да направим уговорката, че разглеждаме натуралния продукт без добавена захар, оцветители, добавки и прочие допълнителни съставки, които могат да бъдат включени в състава на продукта.

Натуралният йогурт помага за справяне с киселините, тъй като влизащите в неговия състав противовъзпалителни вещества, успокояват раздразнените стени на хранопровода и освен това белтъкът свързва киселините, което помага за намаляване на раздразнението.

Съдържащите се в неговия състав пробиотици подобряват храносмилането и функционирането на червата, което помага постъпващата храна в стомаха и киселините да не се задържат там по-дълго, а бързо да продължат към по-долните отдели на храносмилателната система.