Защо за едни е достатъчно само да излязат и да минат по улицата, за да се изпотят до такава степен, че да трябва да изцеждат тениската си? А други и на 40 градуса са почти сухи?

Какви са причините за повишеното отделяне на пот в горещините

Кой се поти повече

Интензивността на поотделянето зависи от телесното тегло, наличието на някои заболявания. При жените потните жлези са обикновено повече, но това съвсем не означава, че те винаги се потят повече от мъжете, всичко е много индивидуално. Повече пот отделят пълните хора.

По време на стрес, нервно напрягане отделянето на пот също се усилва. На всички ни е позната ситуацията, при която се изнервяме, докато чакаме да ни приемат за интервю за работа, а след това се стараем да не повдигаме ръцете нагоре, за да не се виждат мокрите петна.

Носенето на синтетични дрехи може не само да усили отделянето на пот, но и да доведе до развитие на възпалителни гнойни процеси на кожата – фурункули, хидраденити и т.н.

Повишеното отделяне на пот – през цялото време да са мокри лицето, ръцете и краката, е възможно при заболяването хиперхидроза. Възможно е то да бъде вродено или придобито.

Придобитата хиперхидроза е признак обикновено на нарушения при функционирането на нервната, ендокринната система, захарен диабет, обмяна на веществата или на хормоналния фон.

Това не е просто естетичен дефект, заболяването понижава социалния статус на човек, и е необходимо да се лекува.

Защо дезодорантите може да са опасни

Потта сама по себе си няма миризма. Специфичен, така да се каже аромат на потта придават определени бактерии, които в голямо количество присъстват по тялото ни без значение от честотата и интензивността на водните процедури. При здрав човек добрите и потенциално патогенните бактерии се намират в баланс. В този случай не възникват локални увреждания от типа на гъбичните и бактериалните.

Когато потенциално патогенните бактерии или гъбички станат повече, започва проблема. За голяма част от тях влажните топли условия са оптимални за размножаване.

Принципно характерът на хранене не оказва влияние на миризмата на потта, макар че ако човек яде много сладко, това може да доведе до повишаване на киселинността на организма и по-остра миризма на потта.

От значение е и окосмяването в конкретната област, затова и мъжете обикновено миришат по-силно. За да контролираме малко или много колониите от тези бактерии в нормални граници, са измислени дезодорантите. Разбира се, те не притежават антибактериален ефект, а само помагат за отстраняване на миризмата.

Възниква риск от изменение на биологичния баланс на кожата, поради което потенциално патогенните бактерии започват да се размножават.

Антиперспирантите помагат за потискане на функцията на потните жлези чрез въздействието на алуминиеви соли. И действат в определени предели – около 6 часа.

Инжекции в подмишниците

Тези, които желаят да се избавят от неприятните проявления на отделянето на пот за по-продължително време, могат да използват инжекции ботулинов токсин. Този метод е одобрен от FDA, както и от здравното ни министерство.

Представата, че такова изкуствено изключване на локалното отделяне на пот е вредно за здравето, е заблуда.

Постоянното използване на дезодоранти и перспиранти е по-вредно. Компонентите, които влизат в състава на козметичното средство могат частично да постъпват в кръвообращението. Разбира се, невъзможно е така да се стигне до отравяне, но има ефект на натрупване.

Инжекциите с ботулинов токсин изключват само малко количество потни жлези по тялото. Обикновено в областта на подмишниците. Ефектът е временен – около 6-8 месеца.

Няма смисъл да се боим, че отделянето на пот ще се преустанови и това ще навреди на здравето ни, ефектът е временен. Потта ще намери откъде да излезе и всички обменни процеси ще протичат в пълен обем.

Ако не желаем да се потим силно и да не миришем неприятно на околните по време на летните горещини е добре да си взимаме два пъти душ днешно – веднъж преди излизане от вкъщи сутрин и вечер, след като се приберем.