Коварството на лятото не е само в опасните насекоми – комари и кърлежи, които дебнат сякаш навсякъде около нас, или в сезонните чревни инфекции. С идването на големите летни жеги, когато температурите достигат и дори надхвърлят 40 градуса в следобедните часове, се увеличава риска от прегряване и слънчев удар.

И това може да се случи не само под палещото слънце на плажа, но и на навеса на терасата.

Как родителите да действат в случай на слънчев удар при детето

Каква е разликата между топлинен и слънчев удар, как да разберем, че нещо се случва с детето и как да му окажем първа помощ?

Топлинен или слънчев удар – първият не е задължително свързан със слънцето, и да е предизвикан от прекомерно излагане на слънце.

Слънчевият удар не е по-опасен от обикновено прегряване. Въпросът е в степента на прегряване. Основният проблем е в това, че организмът прегрява на клетъчно ниво. И това реагира неадекватно, възможна е загуба на съзнание, гърчове и дори спиране на сърцето.

Обикновено слънчевият удар протича по-бързо от топлинния.

Особено това се отнася за децата, които са много активни и често са на открито с дрехи с открити участъци на тялото в период на най-активното слънце.

Опасни симптоми на слънчев удар

За тревожни сигнали могат да се определят следните състояния:

  • Световъртеж при детето;
  • Слабост;
  • Оплаква се от общо неразположение, усещане за гадене, понякога възниква повръщане, ако преди това детето е хапнало нещо.
  • Усеща натоварване, от което не може да се избави.

Първа помощ на детето при слънчев удар

Пренесете детето в прохладно помещение или на сянка

Така ще преустанови външното нагряване на организма. Според класическите препоръки в педиатрията, разликата в температурите не е препоръчително да е много голяма.

Сложете детето да легне някъде, без значение от повърхността

Всяко изправяне – това е мускулно натоварване, дейност, която води до отделяне на допълнително топлина от тялото.

Под главата може да се положи нещо меко, но това не е задължително. Ако сте у дома, там детето може да си легне в леглото. Това ще помогне по-бързо да се справи с тревожното състояние.

Успокойте детето

При усещане за неразположение – слабост, световъртеж, гадене, когато буквално преди няколко минути всичко е било наред, а сега внезапно става лошо, децата обикновено започват да се паникьосват. Заради това общото им състояние. Затова задача на родителя е да успокои детето.

Какъв метод е най-ефективен в такъв случай – да го подържим за ръката, да го погалим по главата, да говорим само за хубави неща, това е известно само на самите родители.

Опитайте да свалите телесната температура на детето

И сама ще се понижи, в организма ни има големи резерви, това е отдаването на топлина и отделянето на пот, но задача на родителя е до известна степен да ускори този процес.

За тази цел са много подходящи течностите, ако детето е без изразено гадене. Разрешават се всякакви течности, които не са студени, освен газирани напитки със захар, както и белтъчни.

Никакви специални напитки и лекарства не е необходимо да се дават.

Просто оставете детето да пие вода със стайна температура в количество, което то иска, обикновено това са 1-2 чаши, едва ли ще иска повече.

За понижаване на температурата на децата помага и обтриването или завиването с влажни хавлии, които създават усещане за прохлада.

Не трябва да принуждаваме детето да влиза във вана, пълна с лед, или да го обливаме със студена вода.

Как да предотвратим слънчев удар при детето

Правилата са елементарни, но много ефективни:

  • Покрийте главата на детето с шапка;
  • Облечете го със светли дрехи с дълги ръкави;
  • Не допускайте да излиза да играе навън между 12 и 16 часа, когато слънцето е най-силно.
  • Следете детето да спазва питеен режим през деня;
  • Не бъркайте със слънцезащитни средства.

Когато намажем детето със слънцезащитен крем, дори и с най-високия фактор, това съвсем не означава спасение от слънчев удар.