Учените поясняват – най-важното е да не се отказваме от удоволствията.

Изследванията еднозначно доказват – дълголетието с бистър ум и памет съвсем не е следствие на каквито и да е самоограничения. Напротив, учени под ръководството на специалист по когнитивна психология от Северозападния университет на САЩ, отбелязват, че пътят към дълголетието е радостен, изпълнен с приятни изкушения и същевременно достатъчно прост.

Наскоро бе публикуван доклад от проведените проучвания на учените от Северозападния университет, който е представен още през февруари 2018 г. на ежегодно събрание на Американската асоциация за съдействие на развитието на науката.

Въз основа на него бе изготвен списък с 6 навика, които имат повече супердълголетници или суперейджъри, така в научните трудове на английски се наричат тези, чиято възраст е над 80 г. и вече наближават 100 г.

Как да доживеем до 100 години - има ли вече готова рецепта

1.Не се отказват от удоволствията

Смята се, че пътят към дълголетието се базира основно на здравословния начин на живот – правилно балансирано хранене, отказ от вредни навици, борба с наднорменото тегло и така нататък, но това се оказва заблуда.

Сред дълголетниците не се откриват такива, които са водели здравословен начин на живот в класическото му разбиране. Повечето от тях пушат, този вреден навик имат 71% от суперейджърите. И редовно се глезят с чаша вино, този навик е регистриран при 83% от тези, които са преминали 80 години и са се устремили към личното си столетие.

Тези наблюдения съвпадат със заключенията, направени в хода на Изследванията на 90-годишните – мащабен анализ на навиците на дълголетниците, който през 2003 г. провеждат учени от Калифорнийския университет.

Хората, които не се отказват от малките удоволствия като кафе и вино, средно живеят по-дълго от тези, които се въздържат. И не е важно какво ще е това – вино, пържола, добра музика или още нещо. Ефектът е един, повече радост, повече живот.

2.Да не злоупотребяваме с диети

Да, точно за пържолите става въпрос. Вкусната храна също е източник на удоволствие, което не трябва да си забраняваме. И да не сме толкова стройни, колкото сме си мечтали, тогава можем да получим повече шансове да доживеем до 100 години.

Авторите на изследването на 90-годишните отбелязват, че хората, които са с умерено наднормено тегло на 70 години, тоест не се отказват от кулинарните удоволствия, живеят по-дълго от стройните или от тези, които са с по-нисък индекс на телесната маса.

Това не е ясно как може да се обясни, но ниският индекс на телесната маса след 80-годишна възраст неблагоприятно влияе на продължителността на живота, така показва най-новият научен опит.

3.Имат си любима работа

Какво обединява на практика всички дълголетници – това е наличието на хоби. Винаги имат с какво да се занимават – някои пътешестват, други снимат пейзажи или карат колело, но това са по-редки случаи.

4.Не забравят за приятелите

Социалната активност е още черта на дълголетниците, и е тясно свързана с когнитивните функции на мозъка. Както предполагат учените, именно общителостта предпазва хората от старчески деменции, болест на Алцхаймер и други възрастови неврологични нарушения.

Изследователите установяват, че всички дълголетници имат необичайно голямо количество мозъчни клетки, наречени неврони на фон Икономо. Предполага се, че тези неврони играят важна роля в бързото предаване на информация, свързана със социалните взаимодействия.

И заключението тук е елементарно. Колкото повече общуваме, и повече приятелства създаваме, толкова повече неврони на фон Икономо създава мозъка, и съответно намалява риска от Алцхаймер и старческа деменция.

5.Умерени умствени натоварвания

Четенето, изучаването на езици, придобиването на нови навици – тези фактори също са обединяващи за суперейджърите. С излизането в пенсия техният живот не свършва, а разцъфтява отново – те продължават да учат. Това натоварване е от полза за мозъка, тъй като позволява съхраняване на бистър, дори и след 80-годишна възраст.

6.Оптимисти са

Един от ключовите навици. Всички дълголетници имат позитивен поглед към света, в сравнение със средностатистическите възрастни. Харесва им да живеят, реалността предизвикв у тях любопитство и дори възторг. Възможно е затова и смъртта и помрачаването на съзнанието да ги заобикалят.

Само 5% от хората достигат 80 години с бистър и ясен ум, но те биха били много повече, ако умееха да се радват на живота и да се усмихват.