Безглутеновата диета е жизнено необходима за хората, страдащи от целиакия – автоимунно заболявания, при което се нарушава усвояването на този белтък. Но такъв хранителен режим може да бъде полезен и за хора с наднормено тегло и с хронични заболявания.

Употребявайки храни без глутен, вие съществено ще облекчите функциите на вашия организъм.

Няколко факта за глутена

Замисляли ли сте се защо тестото от пшенично брашно е лепкаво и еластично, а от царевичното ронливо и в насипно състояние? Всичко това се дължи на специфичен комплекс от протеини – глутен, които се съдържат в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса.

Именно тези белтъци придават на тестото лепкавост и еластичност.
През последните няколко години са провеждани много изследвания за глутена. Учените твърдят, че в съвременните сортове зърнени култури се съдържа повишено количество от тези белтъци, което е възможно да нанесе вреда на организма.

Някои специалисти са още по-радикални и призовават да се премине изцяло на безглутенови храни.

Ако страдате от целиакия

Заболяването се характеризира с невъзможност за усвояване на глутена. Приблизително 1% от хората страдат от това заболяване. При специфичният комплекс от белтъци предизвиква сериозни увреждания на чревната лигавица, в резултат се появяват гадене, повръщане и силни пристъпи на болка.

Освен това увредените черва започват да абсорбират много по-малка част от витамините, постъпващи чрез храната, поради което се развива и авитаминоза. Затова за болните от цьолиакия продуктите, съдържащи глутен са строго забранени.

В допълнение

Целиакията обикновено възниква при деца на възраст от 6 месеца до 11-12 години, но е възможно и да се появи за първи път при хора в зряла възраст – 20-40 години. Основните клинични признаци на заболяването са силно увредената храносмилателна, в това число и абсорбиращата функция на червата.

Най-честият симптом са упоритите диарии, възникващи след употребата на храни, съдържащи глутен – хляб, макаронени, тестени, захарни изделия, грис, а също и пастети, колбаси и сосове.

Фецесът е обилен – масата му за ден надвишава 1 кг при норма 80-200 грама, с пяна, при копрологично изследване се установява преобладаването на мастни киселини.

Коремът е подут, наблюдава понижаване на телесната маса до пълно изтощение, обезводняване. Нарушаването на усвояването води до разстройство на мастния,белтъчния, въглехидратния и минералния обмен.

При болните възникват анемия, характерни за рахит изменения на скелета, кариеси, спонтанни фрактури на крайниците и др. Наблюдава се вторична ексудативна ентеропатия – проникване на белтъци от плазмата чрез чревната стена, което се съпровожда с хипопротеинемия и развитието на отоци.

Диагнозата се поставя въз основа на клиничната картина, данните от хистологичното изследване на лигавицата на тънкото черво, получена при биопсия.

Ако желаете да отслабнете

Следва да се отбележи, че безглутеновата диета е изключително подходяща за хората, които вече са се отчаяли от това, че не могат да се справят с излишните килограми.

Безглутенова диета при хронични заболявания

Отказът от съдържащи глутен храни спомага за облекчаване на състоянието при множество хронични заболявания. Също така е установено, че специфичният комплекс от белтъци способства за развитието на сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, захарен диабет и стомашно-чревни разстройства.

При наличие на подобни заболявания отказът от глутен би допринесъл за съществено облекчение.

Освен това изследвания показват, че безглутеновата диета се препоръчва при аутизъм и психоневрологични заболявания.