Сред гастроентерологичните заболявания при хора в средна и напреднала възраст холециститът заема едно от първите места.

Най-често възниква калкулозно увреждане на жлъчния мехур, с образуване вътре в лумена на камъни с различен размер.

Но е възможен и безкаменен процес – остро хронично възпаление, засягащо стените на мехура, което води до поява на симптоми, водещ от които е болката, предимно възникваща отдясно.

В генезата на безкаменния холецистит е значима ролята на инфекции в организма, вследствие на които възпалителният процес преминава през стените на мехура, като често хронифицира.

По какво се отличава това протичане на заболяването, какви са неговите основни причини?

Разлики между холецистит без камъни и с конкременти

С термина холецистит е прието да се нарича остър възпалителен процес или хронично увреждане в областта на стените на жлъчния мехур.

Специалистите различават калкулозен процес, в основата на който е образуване на конкременти с различен размер и травмиране, които постоянно дразнят стените на мехура.

Също се различава безкаменен холецистит, който понякога е с остра форма, но най-често е хроничен.

Тази патология е по-характерна за младите хора, за нея са характерни упорити пристъпи на болки с храносмилателни разстройства.

Често безкаменният холецистит е основа за развитие на жлъчкокаменна болест и калкулозно увреждане на жлъчния мехур.

Причини – роля на инфекцията

Основата на възникване на безкаменен холецистит се смята за остро възпаление, което е причина за разпространение на инфекцията към стените на жлъчния мехур.

Увреждането често е с вторичен произход.

Бактериите от огнището на хронично бактериално възпаление по лимфните съдове или капилярите се разпространяват към областта на жлъчния мехур.

Често инфекцията се разпространява към шийката и тялото на мехура, като усложнение на остър процес в лумена на червата – ентерит, остри токсикоинфекции.

За развитието на холецистит може да способства инфекция, локализирана в областта на гениталиите при жените и фаринкса при мъжете.

Обикновено в ролята на провокатори са микроби, по-рядко инфекцията е с вирусна природа, или увреждане на мехура се предизвиква от протозои – ламблии.

Често холецистит възниква както реактивен, в процеса на увреждане на черния дроб или панкреаса, вследствие на функционалната и анатомично тясна връзка.

На фона на хепатити или панкреатити протичането на холецистита често бързо преминава в хронична фаза.

Типични оплаквания са болка, гадене, нарушения на апетита

Сред основните оплаквания, които отправят пациентите, е болката, възникваща на пристъпи и се локализира в дясната част на корема или под ребрата.

Пристъпът на болка често възниква известно време след хранене, особено ако това е плътна и мазна храна, червено месо или пилешко.

Освен хранителни провокатори, болката може да се предизвика от физическо натоварване – вдигане на тежести, емоционален стрес и инфекции.

На фона на болковия пристъп на болния започва да му се гади на фона на мъчителни киселини, чести са постоянните горчиви оригвания.

Известно време след обилна вечеря, в периода на обостряния, след вълнения, възниква мъчително гадене, което води до повръщане.

Лечение

След поставянето на диагнозата е необходимо да се изготви план за лечение, в неговата основа е консервативна терапия.

Оперативната намеса, която предполага тотална резекция на пикочния мехур, когато е поставена диагноза безкаменен холецистит, се прави изключително рядко, на фона на усложнения.

В период на обостряне се назначава строга диета, която спомага за намаляване на раздразненията.