Възможно е в близко бъдеще да стане по-важна от тази, която е по документ за самоличност.

През 2018 г. холандецът Емил Рателбанд попада в световния новинарски поток по необичаен повод. Мъжът се обръща към съда с искане да му бъде позволена промяна на годината на раждане.

69-годишният към онзи момент Емил твърдял, че изглежда на 49 и се чувства по такъв начин. Означава ли това, че има официално право да се счита за 49-годишен, доколкото тази възраст отговаря на неговите физически характеристики по-добре от вече напредналата по документ за самоличност.

Съдът отказва да измести годината на раждане на Емил с 20 години напред. Това е било очаквано, и много дори пресмятат, че нидерландецът нарочно е пуснал такова искане до съда, само с цел да се пошегува.

Някои учени обаче – лекари, геронтолози, специалисти по биоетика – предполагат, че биологичната възраст може да бъде по-важна от тази по лична карта.

И правото да се променя годината на раждане трябва да се легализира така, както в много страни е разрешена смяната на пола.

Това мнение е със сериозни предпоставки. Състоят се в това, че знанието на биологичната възраст дава много повече информация за здравето, работоспособността, рисковете от различни заболявания и смърт, възможностите на човека, отколкото хронологичните данни, вписани в официалните документи за самоличност.

Какво е биологична възраст и по какво се отличава от хронологичната

Биологичната възраст – това е показател колко физиологично е износен организмът. Степента на износване се измерва на основата на различни биомаркери – показатели на кръвта, скорост на обмяна на веществата, степен на износване на вътрешните органи.

Ако хронологично всички хора стареят с еднаква скорост – с месец за календарен месец, за година с календарна година, то биологичното стареене е индивидуално.

Някои за 5 години биологично могат да се състарят с 10. А друг доживял до 60 години по лична карта да се чувства и да има физиологични и психически характеристики, съпоставими със средностатистическите 40-годишни.

Защо биологичната възраст е толкова важна

Нидерландецът споменава причините, които го карат да се замисли за смяната на възрастта по документ за самоличност. Ако е на 49 г. може да си купи нов дом с ипотека и нов автомобил, може и да работи още.

Когато влезе в социалните мрежи за запознанства и напише, че е на 69, то не получава отговор. А ако е на 49, то с неговото лице и тяло ще се окаже в подобно положение.

Самото отношение към по-възрастните хора у нас – това е наистина повод човек да пожелае да се подмлади поне по лична карта. От гледна точка на лекарите има и по-важни аргументи.

Както показват изследванията, биологичната възраст е признак на риск от различни заболявания и преждевременна смърт много повече от хронологичната.

Например, в един научен труд е установено, че ако жената е с 5 години биологично по-стара, отколкото по документи, то рискът от рак на гърдата се увеличава с 15%.

Според други данни, сложността на микробиома на дебелото черво, от който зависи скоростта на обмяна на веществата и състоянието на имунитета, също е тясно свързана с биологичната възраст, а не с хронологичната.

Тежка депресия при напреднала възраст също се развива по-често, ако биологичната възраст превишава хронологичната.

Така биологичната възраст позволява да се направи оценка на здравето и възможностите на човека, отколкото изживеният брой години.

Това е важна причина, поради която трябва да се отчита при назначаване на лечение, профилактични средства и изчисляване на стойността на медицинските застраховки.

Как се определя биологична възраст

Всеобщо приет научен способ все още не съществува, учените са в процес на разработка на методики на оценка.

Известно е, че оценка на биологичната възраст може да се направи по физически параметри – външен вид, издръжливост, наличие на наднормено тегло, издишан обем за секунда, острота на слуха и на зрението.

Също така по състояние на сърдечно-съдовата система и ниво на артериално налягане, изследване на кръвта, който помага за установяване на различни възрастови биомаркери като повишени нива на холестерол или на С-реактивен белтък.

Може ли да се намали биологичната възраст

Едва ли, натрупаните в клетките изменения доста трудно, могат да претърпят обратно развитие, но все пак можем да опитаме да забавим биологичното стареене.

Така след една или след 5 години биологичната възраст ще нарасне по-малко от хронологичната.

Рецептата за забавяне на биологичното стареене я знаем всички – правилно хранене, повече социална активност, контрол на стреса, пълноценен и достатъчен сън. Други варианти за забавяне на биологичния часовник засега не е измислен.